Türkiye genelinde yüksek faiz oranları, işletmelerin finansmana erişimini zorlaştırarak birçok şirketin kapanmasına ve konkordato başvurusunda bulunmasına neden oldu. Yılın ilk yarısında kapanan şirket sayısı geçen yılın aynı dönemine göre %25,14 artarak 12 bin 329'a ulaştı. Kurulan şirket sayısı ise %17 azalarak 53 bin 992'de kaldı.

HAZİRAN AYINDA KURULAN VE KAPANAN ŞİRKETLER

Haziran ayında, geçen yılın aynı ayına göre kurulan şirket sayısı %30 azalırken kapanan şirket sayısı %8 arttı. 2023 Haziran'ında 9 bin 956 şirket kuruluşu gerçekleşirken, bu yılın Haziran ayında sadece 6 bin 759 şirket kuruldu. Geçen yıl Haziran ayında bin 938 şirket kapanırken, bu yıl kapanan şirket sayısı 2 bin 96 oldu.

KONKORDATO BAŞVURULARINDAKİ ARTIŞ

Finansman koşullarının zorlaşması, borçlarını ödemekte zorlanan şirketleri konkordato başvurularına yönlendirdi. Konkordatotakip.com'un verilerine göre, geçen yılın tamamında 519 dosya hakkında konkordato süreci dolayısıyla geçici mühlet kararı verilirken, bu yılın ilk 6 ayında bu sayı 605'e çıktı.

TÜRKİYE ODALAR VE BORSALAR BİRLİĞİ'NİN VERİLERİ

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nin (TOBB) verilerine göre, Ocak-Haziran döneminde kapanan şirket sayısı 12 bin 329'a ulaştı. Kurulan şirket sayısı ise %17 azalarak 53 bin 992 olarak kaydedildi. Haziran ayında geçen yılın aynı ayına göre kurulan şirket sayısı %30 azalırken, kapanan şirket sayısı %8 arttı. 2023 Haziran'ında 9 bin 956 şirket kuruluşu gerçekleşirken, bu yılın Haziran ayında 6 bin 759 şirket kuruldu. Geçen yıl Haziran'da bin 938 şirket kapanırken, bu yıl kapanan şirket sayısı 2 bin 96 oldu.

FİNANSMAN KOŞULLARININ ZORLAŞMASI

Yüksek faiz ortamında işletmelerin finansmana erişimi giderek zorlaşıyor. Bu durum, şirketlerin borçlarını ödemekte zorlanmasına ve konkordato başvurularında önemli bir artış yaşanmasına neden oluyor.

Afyon'un yarısını ayağa kaldırdı! Afyon'un yarısını ayağa kaldırdı!

Afyonkarahisar'da da konkordato başvurusunda bulunan 4 büyük şirketin isimleri henüz açıklanmazken, bu gelişme bölgedeki ekonomik sıkıntıların bir yansıması olarak değerlendiriliyor. Şirketlerin konkordato başvurularındaki artış, ekonomideki zorlukların bir göstergesi olarak dikkat çekiyor.  

Editör: Fadime Özkaran