Depresyon, beyin fonksiyonlarını etkileyen ve umutsuzluk, çökkünlük gibi duygusal belirtilerle birlikte bedensel şikayetlerin de görüldüğü ciddi bir psikiyatrik hastalıktır. Uzmanlar, depresyonun tedavi edilmediği takdirde zamanla yeti yitimine ve bunamaya yol açabileceğini belirtiyor.

 Psikiyatri Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Emine Yağmur Zorbozan, beyin fonksiyonlarının kompleks bir şekilde yönetildiğini ve bu süreçte herhangi bir bozulmanın duygu regülasyonunda sorunlara neden olabileceğini ifade ediyor. Dr. Zorbozan, "Depresyon genç erişkinlerde unutkanlık, umutsuzluk, kararsızlık, bilişsel sis gibi birçok kognitif sorunun en yaygın sebebidir" diyor.

Thumbs B C F427139919B0899Fce7B2Edf60Ad3Bbb

Depresyon ve Beyin Üzerindeki Etkileri

Depresyonun prefrontal korteks ve limbik sistem gibi beyin bölgelerini etkilediğini belirten Dr. Zorbozan, bu bölgelerdeki bozulmaların duygu düzenleme süreçlerinde aksamalara yol açabileceğini vurguluyor. Depresyon teşhisinde, klinik değerlendirmelerin yanı sıra MRG ve EEG gibi görüntüleme yöntemlerinin de kullanılmasının önemine değiniyor. "Depresyona neden olabilecek kitleler veya epilepsi gibi hastalıklar dışlanmalıdır. EEG değişiklikleri depresyon tanısında biyolojik marker olarak kullanılabilir ve hastalığın gidişatı hakkında öngörülerde bulunulabilir," şeklinde bilgi veriyor.

Depresyon Beyin Fonksiyonlarini Nasil Etkiliyor Yuruyus Depresyona Iyi Geliyor 7341

Tedavi Yöntemleri ve Alternatif Yaklaşımlar

Dr. Zorbozan, depresyon tedavisinde ilaçlar ve psikoterapilerin yanı sıra yürüyüş, meditasyon ve diğer egzersizlerin de etkili olduğunu belirtiyor. Bu aktivitelerin beynin belirli bölgelerini aktive ederek dopamin, seratonin, oksitosin ve endorfin gibi maddelerin salınımını artırdığını ve böylece depresyon sağaltımında önemli bir rol oynadığını söylüyor.

Kaynak: FATMA SEDA CAN