Çanakkale'nin Ezine ilçesinde meydana gelen deprem sonrası, uzmanların dikkatleri olası İstanbul depremine çevrildi. Yer bilimciler, Çanakkale'deki depremin ardından Marmara Bölgesi'ne yönelik önemli uyarılarda bulundu. Japon inşaat mühendisi Yoshinori Moriwaki, büyük deprem riskine dikkat çekerek Bursa İnegöl için kritik açıklamalarda bulundu.

Japon Deprem Uzmani Dyfp Cover.jpg

AFYON ANDA EKİBİ KARAHİSAR KALESİ KOŞUSUNDA TAM NOT ALDI AFYON ANDA EKİBİ KARAHİSAR KALESİ KOŞUSUNDA TAM NOT ALDI

Fay Hatlarındaki Hareketlilik Uzmanları Harekete Geçirdi

Son günlerde Türkiye'nin fay hatlarında yaşanan hareketlilik, yer bilimcilerin peşi sıra uyarılar yapmasına neden oldu. Geçtiğimiz günlerde Marmara Denizi'nde meydana gelen 4.1 büyüklüğündeki deprem, ardından Çanakkale'de yaşanan 4.7 büyüklüğündeki deprem, büyük Marmara depremi ihtimalini yeniden gündeme taşıdı. Japon mühendis Moriwaki, Çanakkale'deki depremin ardından önemli açıklamalarda bulunarak, büyük deprem riski taşıyan illeri sıraladı.

Kuzey Fay Hattı'nın Güney Kolu Üzerinde Tehlike

TGRT Haber'e konuşan Moriwaki, Çanakkale'deki depremin Kuzey Fay Hattı'nın güney kolunda gerçekleştiğini belirtti. Bursa, Çanakkale ve Balıkesir gibi illerde büyük deprem riskinin yoğunlaştığını vurgulayan Japon uzman, İstanbul'daki büyük depremden önce Bursa İnegöl'de 7 üzeri bir depremin olabileceğini ifade etti.

Kdscmksdcs

Kuzey Fay Hattı Üzerindeki Tehlike

Japon uzman, Türkiye'deki en tehlikeli fay hattının Kuzey Fay Hattı olduğunu belirterek, burada yaşanacak 7 büyüklüğündeki bir depremin kısa sürede yeni bir deprem üretme potansiyeline sahip olduğunu söyledi. Bursa hattından geçen fayın uzun süredir deprem üretmediğine dikkat çeken Moriwaki, "Uyuyan bir felaket çok yakında uyanacak" uyarısında bulundu.

Büyük Depremin Olası Yıkıcı Etkileri

Moriwaki, Bursa'da yaşanması beklenen ve 7 üzeri büyüklüğündeki bir depremin önlem alınmadığında büyük yıkımlara neden olacağını belirtti. Kuzey Fay Hattı'nın geçtiği Marmara Bölgesi'ne dikkat çeken Moriwaki, "Şiddetli bir deprem sırasında inşaatta kullanılan kumun etkisiyle binalar yerle bir olacak. Marmara Bölgesi'nde özellikle çok fazla sayıda kumlu binaların tespit edilip kentsel dönüşüm kapsamında yıkılması gerekiyor. Bu binalar adeta tabut gibi ve yıkım ve ölüm oranlarını artırır" dedi.

Deprem Bilinci ve Önlemler

Moriwaki, Türkiye'deki deprem bilincinin yetersiz olduğunu vurgulayarak, "Kahramanmaraş depreminde de gördük. İnsanlar bina merdivenlerinde ölü bulundu. Deprem sırasında kaçmak yerine yaşam üçgeni oluşturulması lazım. İnsanlar bu konuda bilinçlendirilmeli ve evler buna göre dizayn edilmeli. Bunun için kapsamlı bir ekibin çalışması gerekiyor. Kahramanmaraş'ta yaşanan büyük kayıptan ders çıkarılması lazım. Japonya'da böyle bir durumla karşılaşmak mümkün değil" ifadelerini kullandı.

Kaynak: FATMA SEDA CAN