Klinik Psikolog Beste Çokaygil, bu becerinin geliştirilebileceğini vurgulayarak, bireylerin karşılaştığı sorunları daha etkili bir şekilde yönetebilmeleri için öneriler sunuyor.

Psikolojik dayanıklılık, bireyin zorluklar, stres ve travmalarla başa çıkma yeteneğidir. Çokaygil, "Bu kavram, yaşanan olumsuz olaylara karşı direnç gösterme, bu olaylardan öğrenme ve büyüme kapasitesini içerir" diyor. Dayanıklılığı yüksek olan bireyler, zorlukları felaketleştirmek yerine olumlu düşüncelerle ilerleyebilir..

Psikolojik Dayanıklılığınızı Geliştirmek İçin Öneriler

1. Olumlu Düşünün

Olaylara olumlu bir perspektiften bakmak, dayanıklılığı artırır. Kendinizi olumlu bir şekilde ifade eden içsel konuşmaları benimseyin ve çözüm odaklı düşünün.

2. Sosyal Bağlantıları Güçlendirin

Sevdiklerinizle güçlü sosyal bağlar kurmak, zorlukları paylaşarak psikolojik destek almanıza yardımcı olur. Aile üyeleri ve iyi hissettiren insanlarla vakit geçirmek, dayanıklılığınızı artırır.

3. Stresle Başa Çıkma Becerilerini Geliştirin

Problemleri küçük parçalara ayırarak çözmek, stresle daha etkili başa çıkmanızı sağlar. Esnek bir düşünce yapısı geliştirmek, sorunları daha kolay çözmenize yardımcı olabilir.

4. Kişisel Gelişime Yatırım Yapın

Yakalanma riski en yüksek kanser nedir ? Yakalanma riski en yüksek kanser nedir ?

Yeni beceriler öğrenmek ve hobiler edinmek, psikolojik dayanıklılığı artırır. Kişisel gelişim kitapları ve seminerlere katılarak sürekli kendinizi geliştirebilirsiniz.

5. Sağlıklı Yaşayın

Düzenli beslenme ve egzersiz yapmak, zihinsel ve fiziksel sağlığınızı destekler. İyi bir uyku, psikolojik dayanıklılığı artırmada önemli bir rol oynar.

6. Meditasyon Yapın

Düzenli meditasyon ve mindfulness (farkındalık) egzersizleri, zihinsel farkındalığı artırarak stresle başa çıkmanıza yardımcı olabilir. Nefes teknikleri ve yoga da faydalıdır.

7. Günlük Tutun

Günlük tutmak, duygusal refahınızı anlamanıza ve ifade etmenize yardımcı olur. Yaşadığınız deneyimleri anlamlandırmak için yazılı olarak duygularınızı ifade edin.

8. Zorlukları Kabullenin

Zorluklarla yüzleşmek, kişisel büyüme fırsatıdır. Her zorluğu, öğrenme ve güçlenme fırsatı olarak değerlendirin.

9. Esnek Olun

Planlarınızda esneklik sağlamak, beklenmedik durumlarla daha kolay başa çıkmanızı sağlar. Değişimlere açık olun ve esnek bir düşünce yapısı geliştirin.

Kaynak: Gamze Nazmiye Özbunar