Alınan bilgiye göre, bir süredir Ankara'da Özel Güven Hastanesi'nde tedavi gören Yakış, 85 yaşında yaşamını yitirdi.

Eski diplomat olan Yakış, 19 Kasım 2002 - 14 Mart 2003 tarihleri arasında Dışişleri Bakanlığı görevinde bulunmuştu.

Disisleri Eski Bakani Yasar Yakis

İl Başkanı Çakır, AK Parti- Baro- Siyaset sorusuna ne yanıt verdi? İl Başkanı Çakır, AK Parti- Baro- Siyaset sorusuna ne yanıt verdi?

Yaşar Yakış kimdir?

1 Ağustos 1938 yılında Akçakoca'da doğru. İlk yurt dışı görevinde Anvers Başkonsolosluğu muavin konsolosluğuna atandı. Yakış, Lagos, Roma ve Şam Büyükelçilikleri ile Brüksel’deki NATO Daimi Temsilciliğinde de çeşitli görevler üstlendi. 

Yakış, 1985 yılında, Türkiye Cumhurbaşkanına, İslam Konferansı Örgütü Ekonomik ve Ticari İşbirliği Daimi Komite Başkanlığı görevinde sekreterya hizmeti sunmak üzere kurulan İSEDAK Koordinasyon Kurulu’nu kurarak başkanlığını da üstlendi.

1988 yılında T.C. Riyad Büyükelçiliği görevine atanan Yakış, daha sonra sırasıyla T.C. Kahire Büyükelçiliği ve Birleşmiş Milletler Viyana Ofisi ve Viyana’daki Uluslararası Kuruluşlar Nezdinde T.C. Daimi Temsilcisi görevlerinde bulundu.

Yakış, daha sonra 1992-1995 yıllarında Büyükelçi Yakış, Ekonomik İşlerden Sorumlu Müsteşar Yardımcılığı görevini yerine getirdi. 

Büyükelçi Yakış, 2001 yılında Dışişleri Bakanlığı’ndan emekli olmuş ve Adalet ve Kalkınma Partisi kurucu üyesi olarak siyasete atıldı. Partinin Genel Başkan Yardımcılığı ve Merkez Karar Yönetim Kurulu üyeliği görevlerini de yürüttü. Yakış, 3 Kasım 2002’de düzenlenen genel seçimlerde Düzce’den milletvekili seçildi. 18 Kasım 2002 tarihinde de T.C. Dışişleri Bakanı olarak atandı. 

Yakış, Fransızca, İngilizce ve Arapça biliyordu. Yakış, Türk-Suudi ilişkilerinin gelişmesine katkısı nedeniyle, Suudi Hükûmeti tarafından Kral Abdülaziz Nişanı (birinci derece) ile taltif edilmiştir.

Milletvekilliği görevini bıraktıktan sonra TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi'nde yarı zamanlı öğretim görevlisi olarak ders verdi. 

Yakış, kurucusu olduğu AK Parti'den 28 Mart 2016'da ihraç edildi.

Kaynak: ODAK HABER MERKEZİ