Karın guruldadığı için değil de bir duyguyu beslemek için yemek, duygusal yemektir. 

Mutlu olduğunuzda, yemek seçiminiz tatlı olabilir, üzgün olduğunuzda ise, bu seçiminiz çikolata olabilir. Yemekler, karnınızı doyurmaktan daha fazla iş yapmaktadır yemekler, aynı zamanda duygularınızı beslemektedir.

Duygusal açlık ile fiziksel açlık arasında çok fazla fark var.

Bunları şu şekilde sıralayabiliriz:

  Duygusal açlık bir anda gelir; fiziksel açlık yavaş yavaş hissettirir kendisini.

  Bir duyguyu doldurmak için yemek yediğinizde, bu sizin aç karnınızla ilgili değildir, belirli seçtiğiniz bir besin tüketirsiniz. Ama eğer aç olduğunuz için yemek yiyorsanız, diğer alternatiflere açıksınız demektir.

  Duygusal yeme, arkasında suçluluk duygusu bırakabilirken, fiziksel olarak aç olduğunuzda yemek yemek bu duygulara yer vermez.

Duygusal Yeme İle Baş Etme Yöntemleri

   Duygusal yemenin farkında olun ve sizi bu davranışa iten şeyin ne olduğunu anlamaya çalışın.

  Aç hissetmediğinizde, ama kendinizi yemek yeme isteğindeyseniz, bir “yapılacaklar” listesi hazırlayın kendinize..

  Yürüyüşe çıkmaya, bir arkadaşınızla buluşmaya, ya da zihninizi boşaltacağınız ve dikkatinizi dağıtabileceğiniz başka aktiviteler bulmaya çalışalım.

  Aç hissetmediğinizde, yemek yeme telaşına kapıldığınızda, abur cubur yerine, daha sağlıklı olan besine yönelebilirsiniz.

  Diyetteyken sevdikleri yemekleri bırakmak duygusal olarak çok zor olabiliyor. Anahtar olan, tamamıyla hayatınızdan çıkarmaktansa dengeyi kurmaktır. Bunun için, sevdiğiniz  besinlerin porsiyonlarını küçük parçalara ayırabilirsiniz.

Son olarak, duygusal yeme insanların mutlu ya da üzgün olduklarında yaşadıkları bir durumdur. Bu besin ne olursa olsun, bu yeme isteğini kontrol etmeyi ve dengeyi kurmayı öğrenmek, anahtar çözümlerdir.

Sağlıklı Günler Dilerim…