İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Meriç Zeydan, kış mevsiminin soğuk olması, kalabalık ve kapalı mekanlarda uzun süre vakit geçirme gibi faktörlerin birçok hastalığın daha çabuk yayılmasına yol açtığını söyledi. Dr. Zeydan, viral enfeksiyonların, solunum yolu hastalıklarının ve mevsimsel hastalıkların da daha fazla görüldüğünü kaydetti.
Dr. Meriç Zeydan, kış mevsiminde grip ile oğuk algınlığı gibi sık görülen hastalıkların dışında zatürre, bronşit, sinüzit gibi ciddi bir artış yaşandığını söylerken bu hastalıklardan korunabilmek adına öncesinden alınması gereken bazı önlemlerin sağlıklı kış geçirilmesine katkı sağlayabileceğini ifade etti. Dr. Zeydan, bununla ilgili alınabilecek olan önerileri ise şu şekilde aktardı:
GRİP (İNFLUENZA)
Grip, üst solunum yollarında influenza virüsünün neden olduğu bir enfeksiyondur ve genellikle aniden ortaya çıkan yüksek ateş, halsizlik durumu, kas veya eklem ağrısı, baş ağrısı, kuru öksürükler ve boğaz ağrısı ile birlikte görülür. Bulaşma, enfekte bir kişinin öksürmesi veya hapşırması sırasında dışarı atılan damlacıklar yoluyla gerçekleşir. Virüsün bulaştığı bir yüzeye dokunup ardından ağzınıza, burnunuza veya gözlerinize dokunduğunuzda da enfekte olabilirsiniz. Grip tedavisi sırasında doktorunuza başvurmanız, bol sıvı tüketmeniz, dinlenmeniz ve gerekiyorsa ateş düşüren ilaçlar almanız gerekmektedir. Ağır vakalarda ise antiviral ilaçlar da düşünülebilir.
Nasıl önlenir: Her yıl grip aşısı olun. Ellerinizi sık sık sabunla yıkayın. Kalabalık, kapalı ortamlarda mümkün olduğunca maske kullanmaya özen gösterin. Sağlıklı ve dengeli beslenmeyle bağışıklık sisteminizi güçlendirme durumunu ihmal etmeyin.
SOĞUK ALGINLIĞI
Soğuk algınlığı, hem burun hem de boğazları etkileyen ve genellikle krinovirüslerin neden olduğu hafif üst solunum yolu enfeksiyonu olarak tanımlanır. Yaygın ve bulaşıcıdır ve yıl boyu ortaya çıkabilir, ancak sonbahar ile kış aylarında daha sık görülür. Burun akıntısı veya tıkanıklığına, boğaz ağrısına, hapşırmaya, hafif ateşe, öksürüğe ve yorgunluğa neden olur. Belirtiler genel olarak hafiftir ve 2 ila 7 gün sürer. Bulaşma, enfekte bir kişinin öksürmesi veya hapşırması sırasında havaya yayılan damlacıklar yoluyla veya virüsün bulaştığı bir yüzeye dokunup ardından ağız, burun ya da gözlerle temas yoluyla gerçekleşir. Hastalık genel olarak kendi kendine düzelir ve spesifik tedavisi yoktur. Semptomları azaltmak için yeterli sıvı alımı, dinlenme ve dekonjestan burun spreyleri veya pastillerin kullanılması önerilmektedir.
Nasıl korunulur: Ellerinizi temiz tutmalı ve yüzünüze dokunmaktan kaçınmalısınız. Soğuk havalara uygun olan kıyafetler tercih edilmelidir. Vitamin ve mineral bakımından zengin yiyecekler tüketilmesi önerilir.
BRONŞİT
Bronşit, akciğerlerdeki bronşların iltihaplanmasından kaynaklanan solunum hastalığıdır. İki türü vardır: akut ve kronik. Akut bronşit genel olarak soğuk algınlığı ya da gripten sonra ortaya çıkmaktadır ve geçicidir. Sigara içenlerde kronik bronşit daha fazla görülmektedir. Öksürük, balgam, nefes almada zorlanma, halsizlik, hafif düzeyde ateşe neden olur. Akut bronşit genel olarak bir virüsten kaynaklanmaktadır ve soğuk algınlığı gibi havaya yayılır. Belirtileriniz uzun süre devam ederse ya da şiddetliyse, özellikle kronik bronşitiniz varsa tıbbi yardıma ihtiyacınız olabilir.
Nasıl korunulur: Sigara içmekten ve kirli havayla temastan kaçınmalısınız. Solunum yollarınızı sıcak tutmalı ve soğuk havayı doğrudan solumaktan kaçının. Grip ya da soğuk algınlığı tedavinizi ihmal etmeyin. Bronşit oluşabilir.
ZATÜRRE (PNÖMONİ)
Zatürre, akciğer alveollerinin iltihaplanması sonucunda ortaya çıkan bir sorundur. Bakteriler ve vürüslerle birlikte mantarlar da zatürreye sebebiyet verebilmektedir. Daha çok yaşlılar, çocuklar, kronik hastalığı olan için tehlike boyutundadır. Hastalığın belirtileri arasında yüksek ateş, titreme, şiddetli öksürük (bazen balgamla birlikte), nefes darlığı, hızlı nefes alımı, göğüs ağrısı, halsizlik durumu, yorgunluk, iştahsızlık yer alır. Zatürre, bağışıklık sistemi zayıfladığında, enfekte damlacıklar solunduğunda ya da vücuttaki diğer enfeksiyonlar akciğerlere yayıldığında ortaya çıkar.
Nasıl korunulur: Zatürreye karşı aşı olun (özellikle risk grubunda olan kişiler). Grip şeklindeki üst solunum yolu enfeksiyonları için derhal tedavi alın. Bağışıklık sisteminizi sağlıklı beslenme ve aynı zamanda da düzenli egzersizle desteklemey özen gösterin.
SİNÜZİT
Sinüzit, yüz kemik boşluklarının iltihaplanması nedeniyle oluşur. Genel olarak viral veya bakteriyel bir enfeksiyon ya da alerjik reaksiyonun bir sonucu olarak ortaya çıkmaktadır. Akut sinüzit kısa ömürlüdür ve birkaç hafta içerisinde düzelir. Kronik sinüzit, 3aydan fazla sürer ve birçok kez tekrarlamaktadır. Hafif vakalarda burun spreyi, ağrı kesici, bol sıvı yeterli olabilmektedir. Bakteriyel enfeksiyonlar doktor kontrolü ile antibiyotik tedavisi gerektirebilir. Kronik sinüzit vakalarında cerrahi müdahale (sinüs ameliyatı) da bir seçenek olarak bilinmöektedie.
Nasıl korunulur: Soğuk havalarda hem başınızı hem de yüzünüzü koruma özen gösterin. Burnunuzu düzenli temizleyin ve nemlendirici bir sprey kullanın. Şayet kronik alerjiniz varsa mutlaka tedavi isteyin.