IARC'dan yapılan açıklamada, 29 araştırmacının kozmetik ürünlerde bulunan "talk" hakkında mevcut bilimsel araştırmaları incelediği belirtildi. Açıklamada, insanların madenlerde ve kağıt endüstrisinde çalışarak veya kozmetik ürünlerin kullanımıyla "talk" mineraline maruz kaldığı ifade edildi. Özellikle "perineal bölgede" talk barındıran vücut pudrası kullanan kadınlarda yumurtalık kanseri vakalarında sürekli artış olduğu vurgulandı.

Gençlerin Ruh Sağlığı İçin Alarm Zilleri Çalıyor Gençlerin Ruh Sağlığı İçin Alarm Zilleri Çalıyor

Talkın Kanserojen Sınıflandırması

Asbest minerallerinin yakınında doğal olarak bulunan "talk"ın, "2A Grubu (muhtemel)" kanserojen madde olarak sınıflandırıldığı açıklandı. Mineralin denek hayvanlarında kansere neden olması hakkında "yeterli kanıt" bulunduğuna dikkat çekildi. İncelenen bilimsel makalelerdeki bulgular, "talk"a maruz bırakılan dişi farelerde kötü huylu, erkek farelerde ise hem iyi hem de kötü huylu tümörlere rastlandığını ortaya koydu. Bu bulgular, "The Lancet Oncology" adlı dergide yayımlanan makalede detaylandırıldı.

Johnson & Johnson ve Hukuki Süreç

ABD'li kozmetik ve hijyenik ürünler üreticisi Johnson & Johnson, bebek pudrası ve talk bazlı diğer ürünlerinin kansere neden olduğu iddiasıyla 42 eyalet ile başkent Washington tarafından yürütülen soruşturmaları çözmek için 700 milyon dolar ödemeyi kabul etti. Bu gelişme, talk mineralinin sağlık üzerindeki potansiyel etkilerine yönelik artan endişeleri yansıttı.

Talk Mineraline Maruz Kalma ve Riskler

Talk mineraline maruz kalmanın, özellikle kozmetik ürünler aracılığıyla gerçekleştiği ve bunun kadınlarda yumurtalık kanseri riskini artırabileceği belirtildi.

Kaynak: ODAK HABER MERKEZİ