Türk mutfağında, şıklık ve lezzetin simgesi olan zeytinyağlı dolma, her özel menünün olmazsa olmazıdır. Ancak, gerçek bir zeytinyağlı dolma yaparken dikkat edilmesi gereken bazı püf noktalar vardır.

Zeytinyagli Yaprak Sarma 281366 5282C119 D499 47D6 80F0 Cbefbbcf3488

Zeytinyağlı Dolma Nasıl Dağılmadan Yapılır?

Zeytinyağlı dolmanın en önemli özelliği dağılmadan servis edilebilmesidir. Bu noktada yaprak seçimi ve iç harcın hazırlanması büyük önem taşır.

Afyon’da jandarma nefes aldırmıyor! Afyon’da jandarma nefes aldırmıyor!

Zeytinyagli Yaprak Sarma

İç Harcın ve Zeytinyağının Önemi

Lezzetli bir zeytinyağlı dolma yapmak için iç harcın özenle hazırlanması gerekir. Bunun yanı sıra, kullanılan zeytinyağı da dolmanın lezzetini belirler.

Zeytinyagli Yaprak Sarmasi Yemekcom

Zeytinyağlı Dolma Malzemeleri

·         300 gram asma yaprağı

·         4 yemek kaşığı zeytinyağı

·         1 adet limon

·         1,5 su bardağı sıcak su

İç Harcı İçin:

·         Yarım su bardağı zeytinyağı

·         3 adet orta boy kuru soğan

·         1,5 su bardağı pirinç

·         ½ çay kaşığı tarçın

·         1 çay kaşığı yenibahar

·         1 çay kaşığı karabiber

·         1 çay kaşığı nane

·         1 çay kaşığı tuz

·         1 su bardağı sıcak su

·         1 yemek kaşığı dolmalık fıstık

·         1 yemek kaşığı kuş üzümü

Zeytinyağlı Dolma Tarifi Adımları

1.       Geniş tabanlı bir tencerede yarım su bardağı zeytinyağı ile minik doğranmış soğanları kavurun.

2.       Üzerine 1,5 yemek kaşığı dolmalık fıstık ekleyerek kavurmaya devam edin.

3.       Ilık suda 5 dakika bekletilen 1,5 su bardağı pirinci süzün ve kavrulan soğanlarla birlikte şeffaf bir hale gelene kadar kavurun.

4.       Ardından sırasıyla; 1 yemek kaşığı kuş üzümü, 1 çay kaşığı tuz, 1 çay kaşığı karabiber, 1 çay kaşığı yenibahar ve 1 çay kaşığı tarçın ekleyerek karıştırın.

5.       Ortalama 1 su bardağı sıcak su ilave ederek, iç harcı kısık ateşte ortalama 5 dakika kadar pişirin ve ocaktan alın.

6.       Salamura asma yapraklarını bir tezgahın üzerine alarak damarlı kısımları üstte kalacak şekilde açın. Her bir yaprağın orta kısmına iç harçtan birer tatlı kaşığı kadar paylaştırın.

7.       Kenar kısımlarını içe alın ve geniş kısımlarını uç kısmına doğru ilerletin. Tüm yaprakları sıkı bir şekilde sarın.

8.       Sarma tenceresinin tabanını birkaç tane asma yaprağıyla kaplayın. Hazırlanan sarmaları sıralı bir şekilde yan yana dizin.

9.       Limonu halka şeklinde dilimleyip sarmaların üzerine yerleştirin. Son olarak 2 yemek kaşığı zeytinyağı ve 1,5 su bardağı sıcak suyu tencereye ekleyin.

10.   Pişme esnasında asma yapraklarının açılmaması için üzerlerine düz bir servis tabağı koyun. Kısık ateşte ortalama 35 dakika kadar pişirin. Zeytinyağlı dolmalarınız hazır. Afiyet olsun!

Kaynak: FATMA SEDA CAN