Yaşlanmanın cildiniz üzerindeki etkilerini azaltabilen birçok yaşlanma karşıtı olan cilt bakım bileşeni vardır. Öte yandan bu bileşenlerin sadece yaşlanma belirtileriyle mücadelede değil aynı zamanda sağlıklı cildin korunmasında da mucizevi etkileri vardır. Cildinizin daha fazla yıpranmasını ve yıpranmasını önleyen, hücre metabolizmasını hızlandıran, kolajen üretimini artıran ürünler cildiniz için düşündüğünüzden daha önemli olabilir.

“Güneş koruyucu kremler”

Araştırmalar, genel olarak yüz kırışıklıklarının ve yaşlanmanın bir numaralı nedeninin güneş olduğunu gösteriyor. Nedeni ultraviyole ışınlarıdır.

Ultraviyole ışınlarının birçok cilt hastalığına neden olduğu bilinmektedir. Ultraviyole ışınları yüzdeki kırışıklıkların, kırışıklıkların, cilt sarkmalarının, cilt kalitesinin bozulmasının ve pigmentasyonun ana nedenidir. Bu nedenle günlük yaşamın her anında güneş koruyucu kullanmak sağlıklı bir cilt için oldukça önemlidir.

“Niasinamid”

Niasinamid oldukça etkili yaşlanma karşıtı olan cilt bakım bileşeni olarak bilinir. 2021’de yapılan bir araştırma, niasinamid adı verilen bir bileşenin kırışıklıkları azalttığını ve yaşlılık lekelerini giderdiğini göstermektedir.

Aynı çalışma söz konusu bileşenin çok iyi bir nemlendirici olduğunu gösteriyor. Bütün bunlar, niasinamid adı verilen maddeyi oldukça etkili yaşlanma karşıtı bileşen durumuna getirmektedir. Ancak bu bileşen, özellikle hassas bir cildiniz varsa, kızarıklığa ve tahrişe sebep olabilir. Bundan dolayı hassas cilde sahip kişilerin daha düşük niasinamid konsantrasyonuna sahip serumları kullanmaları önerilir.

“Retinol”

A vitamini türevlerinden olan Retinol, en etkili yaşlanma karşıtı bileşenlerden biri olarak kabul edilir. Bunun nedeni, retinolün vücutta kollajen üretimini arttırması ve hücre yenilenmesini desteklemesidir. Üstelik kırışıklıklara ve pürüzlere neden olan ölü cilt hücrelerini ortadan kaldırarak cildinizi sıkılaştırır.

Bu da retinol içeriği olan azı serum ve kremleri yaşlanmayla mücadelede en etkili silahlardan biri haline getiriyor. Bununla birlikte, gençleştirici etkilerin ortaya çıkmasından önce bu bileşenin irkaç ay kullanılması gerekebilir.

“Hyyaluronik asit”

Hyaluronik asit cilt sağlığına yönelik son derece faydalı maddedir. Bu bileşen çok iyidir ve hatta harika bir nemlendirici bile denilebilir. Bunun nedeni su moleküllerinin hyaluronik asit molekülleri ile birleşmesidir. Çeşitli bilimsel çalışmalar da bu bileşenin ince çizgileri ve kırışıklıkları gidermede çok yardımcı olduğunu göstermiştir.

Bundan dolayı bazı temizleyiciler, nemlendiriciler ve serumlar yüksek oranda hyaluronik asit içerir. Ancak bu maddeye karşı alerjik reaksiyon görülmesi mümkündür. Bu nedenle bu mucizevi malzemeyi kullanırken dikkatli olun.

“Glikolik asit”

Yüzdeki kırışıklıkları ortadan kaldırmak için kullanılabilecek birçok yaşlanma karşıtı olan bakım tekniği ile birlikte bakım ürünü de vardır. Ancak gerçekten sağlıklı bir cilde sahip olmak için kırışıklıklardan kurtulmak yeterli değildir. Bunu yapmak için ölü cilt hücrelerini çıkarmanız gerekir. Glikolik asidin devreye girdiği yer burasıdır.

Ancak bu bileşen cilt sağlığı için mükemmel bir kaynaktır ve aşırı kullanımı ciltte tahrişe ve UV duyarlılığına neden olabilir.

“Ferulik asit”

Piyasada bulunan en iyi yaşlanma karşıtı cilt bakım ürünlerinin çoğu ferulik asit içerir. Bu bileşenin birçok yaşlanma karşıtı özelliği vardır.

Ancak araştırmalar, ferulik asidin diğer yaşlanma karşıtı bileşenlerin etkilerini de arttırdığını göstermiştir. Cildinizin düşmanı UV ışınlarından cildinizi iyice korur.

“C vitamini”

Bu doğal mucize içerik sağlıklı bir yaşam için son derece önemlidir. Ancak konu cilt ve yaşlanma karşıtı olduğunda C vitamini daha da önemlidir.

Çünkü C vitamini kolajenin üretimini artırmanın en etkili yollarından biridir. Bu, cildin sıkılaşmasına ve aynı zamanda da kırışıklıkların giderilmesine yardımcı olur. Cilt lekelerinin giderilmesinde de C vitamini oldukça önemlidir. Son olarak güçlü bir antioksidan olarak bilinen C vitamini, UV ışınlarına karşı koruyucu bir kalkan görevi görür.

E vitamini yaşlanmayla mücadele etmek ve yaşlanma belirtilerini ortadan kaldırmak isteyen kişilerin en büyük destekçilerinden biridir. Çünkü E vitamini en etkili şekilde UV ışınlarından korunur. Ayrıca cildin yaşlanmasını yavaşlatan E vitamini de cildi kuruluktan ve lekelerden çok etkili bir şekilde korur.

“Peptitler”

Listedeki diğer bileşenler gibi peptitler de en etkili yaşlanma karşıtı ürünlerden biridir. Peptitler amino asitler olarak bilinir çünkü kolajen üretimini önemli ölçüde artırırlar.

OGÜN BAYSAN: HİÇBİR OLUMSUZ TARAFI YOK! OGÜN BAYSAN: HİÇBİR OLUMSUZ TARAFI YOK!

Kollajen cildinizin pürüzsüz ve sıkı kalmasını sağlayan temel unsurlardan biridir. Çeşitli bilimsel çalışmalar, peptitlerin sadece iki hafta içinde kırışıklıkları önemli ölçüde azaltabildiğini göstermiştir.

Kaynak: FATMA SEDA CAN