Gazilere özel günlerinde müjde Gazilere özel günlerinde müjde

Türk mühendislerinin büyük emeğiyle üretilen Türkiye'nin ilk yerli ve milli haberleşme uydusu Türksat 6A, bu gece saat 00.20'de Space X firmasının ABD'nin Florida eyaletindeki Kennedy Uzay Merkezi'nden yörüngesine gönderilecek.

A A 20240708 35086226 35086225 T U R K S A T 6 A U Y D U S U B U G E C E U Z A Y A F I R L A T I L I Y O R

Cumhurbaşkanından Video Mesaj

Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamaya göre, gece yarısı gerçekleşecek fırlatma sonrasında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın bir video mesaj yayınlaması bekleniyor. Ayrıca, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Kennedy Uzay Merkezi'nden canlı bağlantı kurarak bu heyecanı Türkiye'ye aktaracak.

Hazırlıklar Sorunsuz Devam Ediyor

Bakan Uraloğlu, fırlatma işlemleri için hazırlıkların sorunsuz bir şekilde devam ettiğini belirtti. Uraloğlu, "Bu gece, bağımsızlığımızın sembolü olan Türksat 6A'nın fırlatma işlemlerini başarıyla gerçekleştirerek, kendi uydusunu üreten 11 ülkeden biri olacağız ve uzaya imzamızı atacağız." dedi.

Bakan Uraloğlu, Türksat 6A'nın fırlatılmasından itibaren yaşanacak süreci de detaylandırdı: "Fırlatmanın ardından kimyasal itki sistemi ile yola çıkacak olan uydumuz, 35 bin 786 kilometre uzaklıktaki 42 derece doğu boylamındaki kalıcı yörüngesine ulaşacak. Burada yörünge testlerine başlamayı planlıyoruz. Yaklaşık bir ay sürecek testlerin ardından uydumuzu teslim alıp faaliyete geçireceğiz."

Türksat 6A'nın, Türkiye'nin en önemli AR-GE projelerinden biri olduğunu vurgulayan Uraloğlu, "Türk mühendislerin yoğun çalışmaları sonucunda yüzde 80'in üzerinde yerlilik oranıyla üretilen uydumuz, TV yayıncılığı başta olmak üzere haberleşme hizmetleri ve geniş kapsama alanı ile Türkiye'nin uydu haberleşme ihtiyaçlarını karşılayacak. Ayrıca, mevcut uyduların hizmet vermediği Hindistan, Tayland, Malezya ve Endonezya gibi bölgeleri de kapsama alanına alarak, 5 milyar insana hizmet sunacak." ifadelerini kullandı.

Kaynak: AA