AB Komisyonu'nun İç Pazardan Sorumlu Üyesi Thierry Breton, X sosyal medya platformuna yönelik Dijital Hizmetler Yasası'na aykırı davrandığı gerekçesiyle ön bulguların şirkete iletilmiş olduğunu açıkladı. Breton, platformun reklamlarında şeffaflık sağlamadığını ve araştırmacılara veri erişimi konusunda yeterli koşulları sağlamadığını belirtti.

ELON MUSK'TAN SERT TEPKİ

Elon Musk, konuya ilişkin yaptığı açıklamada AB Komisyonu'nun X'e yasa dışı bir "gizli anlaşma" teklif ettiğini iddia etti. Musk, sosyal medya üzerinden paylaştığı mesajında, "AB Komisyonu, eğer konuşmayı kimseye söylemeden sessizce sansürleseydik bize ceza vermeyeceklerdi. Diğer platformlar bu anlaşmayı kabul etti. X kabul etmedi." şeklinde konuştu.

AB'DEN İLK AÇIKLAMA: "GİZLİ ANLAŞMA YOK"

AB Komisyonu yetkilileri ise Elon Musk'ın iddialarını reddederek, "Hiç kimseyle hiçbir zaman gizli anlaşma olmadı ve olmayacak." dedi. Komisyon, yasal prosedürler doğrultusunda X'in ihlalleriyle ilgili olarak süreci takip edeceklerini ve gerekli adımları atacaklarını belirtti.

Dünyanın gıda ambarı Türkiye! Dünyanın gıda ambarı Türkiye!

SON DURUM VE İLERİYE BAKIŞ

AB Komisyonu'nun soruşturması devam ederken, X platformunun ön bulgular karşısında savunma yapabileceği belirtildi. Eğer suçlamalar teyit edilirse, X'in dünya genelindeki yıllık gelirinin %6'sına kadar ceza alabileceği ve ayrıca yasal düzenlemelere uygun önlemler alması gerekebileceği vurgulandı.

Kaynak: ODAK HABER MERKEZİ