Vertigo kişide denge kaybına neden olan ciddiye alınması gereken bir hastalıktır. En temel belirtisi baş dönmesi olan vertigo kişide denge kaybına da yol açar. Özellikle gözler kapalıyken kişi dengede durmakta güçlük çeker. Akşam saatlerinde yorgunlukla beraber daha fazla belirginleşen vertigo ataklar şeklinde gelmektedir. Kişi normal gündelik yaşamını bile sürdürmekte zorlanabilmektedir. Araba kullanmak, uyumak ve çalışmak bile vertigo atağı geldiğinde zorlaşmaktadır.

VERTİGO NEDİR?

Vertigo baş dönmesi anlamına gelir. Bu kendi başına bir hastalık değil, bir semptomdur. Vücuttaki birçok sistemden kaynaklanabildiği gibi birçok hastalığın belirtisi olarak da karşımıza çıkmaktadır. Orta kulağı ve denge organını ilgilendiren iç kulak hastalıklarından kaynaklanabileceği gibi işitme ve denge sinirlerindeki problemlerden de kaynaklanabilir. Bunların dışında beyin ve özellikle beyincik ile ilgili bozukluklara astigmatizma, tiroid bezi hastalıkları, anemi ve şeker hastalığı gibi bazı göz hastalıkları gibi iç ve endokrin sistemle ilgili birçok hastalık neden olabilmektedir. Baş dönmesi ayrıca beyne giden kan akışının azalması, ateroskleroz ve beyindeki küçük enfarktüs alanlarından da kaynaklanabilir.

VERTİGO BELİRTİLERİ NELERDİR?

·         Hastanın uğultu,

·         Çınlama,

·         İşitme kaybı gibi eşlik eden bulguları varsa KBB hastalıkları uzmanına yönlendirilmelidir.

·         Ayrıca hastanın sorgulanmasında kullandığı ilaçlar ve tanı konmuş hastalıkları da araştırılmalıdır.

·         Baş dönmesi ile birlikte çift görme,

·         Peltek konuşma,

·         Konuşma güçlüğü,

·         Bilinç kaybı,

·         Vücudun bir tarafında güç kaybı,

·         Yürürken denge kaybı veya bir tarafa çekme gibi bulgular varsa hastanın öncelikle bir nöroloji uzmanına yönlendirilmesi gerekir.

VERTİGOYA İYİ GELEN ŞEYLER

Vertigoya iyi gelen şeyler arasında ilk sırada stresten uzak durulması bulunmaktadır.

Diğer yandan beslenme alışkanlıklarının değiştirilmesi tuz tüketiminden kaçınılması da vertigoya iyi gelir. Sağlıklı bir yaşam sürdürülmesi sigara ve stres gibi olumsuzların yaşamdan çıkarılması kişiye iyi gelir. Yoga ve meditasyon da vertigo için tavsiye edilmektedir.

VERTİGOYA İYİ GELEN YİYECEKLER

Zencefil, Bektaşi üzümü, elma sirkesi, kereviz suyu ve badem vertigoya iyi gelen yiyecekler arasındadır. Genel beslenme alışkanlıklarının değiştirilmesi de vertigo ataklarının durmasına yardımcı olacaktır.

Böbrekleri Bitiren 4 Alışkanlık Böbrekleri Bitiren 4 Alışkanlık

VERTİGOYA İYİ GELEN BİTKİLER

Öne çıkanları sizler için sıraladık;

·         Kişniş vertigo için içilebilen bitkiler arasında ilk sırada gelir. Kaynatıp süzülerek her gün bir bardak içilebilir.

·         Bal ve çörekotu karışımı vertigo için tavsiye edilir.

·         Civanperçemi çayı ılık olarak içilebilir.

·         Anason çayı vertigoya iyi gelen bitkiler arasındadır.

·         Isırgan otu demlenerek her gün bir bardak içilirse vertigo hafifler.

·         Sarı ballıbaba otu da vertigo için tavsiye edilen bitkiler arasındadır.

VERTİGOYA HANGİ HAREKETLER İYİ GELİR?

Vertigoya iyi gelen hareketler arasında özellikle bir tanesi zamanla vertigoyu geçirmektedir. Başı kaldırmadan önce sağa çevirip otuz saniye kadar beklenmelidir. Ardından baş ve vücut yandan sağ tarafa çevrilmelidir. Bu şekilde yer bakar pozisyon alınarak otuz saniye daha beklenir. Sonrasında yavaş bir şekilde oturularak birkaç dakika dinlenilerek aynı hareketler sol taraf içinde yapılır.

Editör: Tuğba Özkan