Bu değer, Türkiye geneli 77.3 olarak açıklanması sonrası Afyonkarahisarlıların ortalamanın bir tık altında yaşadığına işaret ediyor.

KOMŞU İLLERİN YAŞAM SÜRELERİ

Afyonkarahisar'ın çevresindeki illerde ortalama yaşam süresi ise şu şekildedir:

Konya: 78,1 yıl

Kütahya: 77,5 yıl

Uşak: 77,6 yıl

Eskişehir: 78,5 yıl

TÜRKİYE’NİN EN UZUN VE EN KISA YAŞAM SÜRESİ OLAN ŞEHİRLERİ

TÜİK verilerine göre, doğuşta beklenen yaşam süresi en yüksek olan il Tunceli'dir. Tunceli’de insanların ortalama ömrü 80,8 yıl olarak kaydedildi. Tunceli’yi, 79,7 yıl ile Şırnak ve Mardin takip etti. En kısa yaşam süresine sahip il ise Kilis oldu. Kilis'te bu süre 76,1 yıl olarak belirlendi. Ardından 76,2 yıl ile Gaziantep ve 76,8 yıl ile Adana geldi.

ERKEKLERDE VE KADINLARDA YAŞAM SÜRESİ FARKLILIKLARI

Zafer Partisi İl Başkanı Gökhan Katırcı'dan İş Dünyasına Ziyaret Zafer Partisi İl Başkanı Gökhan Katırcı'dan İş Dünyasına Ziyaret

Erkeklerde doğuşta beklenen yaşam süresinin en yüksek olduğu il yine Tunceli oldu. Tunceli'deki erkeklerin ortalama ömrü 78,1 yıl olarak belirlendi. Mardin ve Bingöl ise sırasıyla 77,1 ve 77 yıl ile onu takip etti. Erkeklerde en kısa yaşam süresi ise 73,2 yıl ile Kilis'te kaydedildi.

KADINLARDA BEKLENEN YAŞAM SÜRESİ

Kadınlarda doğuşta beklenen yaşam süresi açısından zirvede yine Tunceli bulunuyor. Kadınların Tunceli'de beklenen yaşam süresi 83,6 yıl olarak açıklandı. Şırnak 83,3 yıl ile ikinci sırada yer alırken, Muğla ise 82,5 yıl ile üçüncü oldu. En düşük kadın yaşam süresi ise 78,7 yıl ile Gaziantep’te kaydedildi.

EĞİTİM DÜZEYİ YAŞAM SÜRESİNİ ETKİLİYOR

TÜİK verilerine göre, eğitim düzeyi arttıkça beklenen yaşam süresi de uzuyor. Eğitim seviyesi düşük olan bireyler arasında yaşam süresi daha kısa olurken, yükseköğretim seviyesine sahip bireylerin yaşam süresi daha uzun olarak kaydedildi. Özellikle ortaöğretim altı ile yükseköğretim seviyesine sahip 30 yaşındaki bireylerin beklenen yaşam süreleri arasında 5 yıl fark olduğu tespit edildi.

İSTANBUL VE ANKARA’NIN YAŞAM SÜRESİ ORTALAMALARI

Türkiye'nin en kalabalık şehri İstanbul'da doğuşta beklenen yaşam süresi 78,6 yıl olarak açıklandı. Erkeklerde bu süre 75,8 yıl, kadınlarda ise 81,3 yıl olarak kaydedildi. Başkent Ankara'da ise beklenen yaşam süresi 79,2 yıl. Erkeklerde 76,5 yıl iken, kadınlarda bu süre 81,8 yıl olarak belirlendi.

Kaynak: Mustafa Dadak