Elektronik aletlerde bulunan devre kartlarının içinde az da olsa altın, paladyum, platin gibi bazı değerli metaller mevcut. Araştırmacılar, bu metallerin geri kazanımlarını daha sürdürülebilir duruma getiren bir yöntemle karşımıza çıkıyor: Peynir altı suyunun proteinlerinden meydana gelen fibril süngerler!

NASIL İŞLİYOR BU YÖNTEM?

Bakan Göktaş’tan Gençlere Müjde: Yeni Destekler Yolda Bakan Göktaş’tan Gençlere Müjde: Yeni Destekler Yolda

Peynir üretimi sırasında oluşan peynir altı suyu toplanıyor.

Bu sıvı, özel işlem ile birlikte nanofibril süspansiyonuna dönüştürülüyor.

Sonra, yüksek sıcaklıkla asidik bir ortamda sünger formuna dönüşüyor.

Bu sünger, elektronik atıkların içinden çıkarılan devre kartlarının üstüne yerleştiriliyor.

Sünger, metal iyonları mıknatıs gibi çekerek altını emiyor. Bu işlem, yaklaşık olarak 33 dolara tekabül eden saf altın elde edilmesini sağlıyor.

YATIRIM 1 DOLAR, KAZANÇ 50 DOLAR!

Araştırmalar, bu yöntemle gerçekleştirilen her 1 dolarlık geri dönüşüme ilişkin yatırımın ortalama olarak 50 dolara kadar kazancı sağladığını gösteriyor. Böylece hem çevre korunmuş oluyor hem de ekonomik kazançlar elde edilmektedir.

Araştırma ekip lideri, “Bu yöntem, geleneksel madencilikle kıyaslandığında hem güvenli hem çevreci hem de düşük maliyetli.” şeklinde konuştu.

ÇEVRE DOSTU VE GELECEĞE UMUT TAŞIYAN BİR PROJE

Bu yeni yöntem, geleneksel yöntemlerde kullanılmış olan siyanür gibi tehlikeli kimyasallara ihtiyaç duymadığı için doğa dostu bir seçenek sunuyor. Aynı zamanda düşük enerji tüketimi ile çalışan sistemin karbon ayak izini önemli ölçüde azalttığı ifade ediliyor.

Bilim insanları, bu sürecin evsel ve aynı zamanda endüstriyel olan elektronik atıkların geri dönüştürülmesinde yaygın hale gelmesini bekliyor. Böylelikle milyonlarca ton elektronik atık, zarar vermeden ekonominin kapsamına kazandırılabilir.

EVDE BULUNAN ELEKTRONİK ATIKLARI ASLA ATMAYINIZ!

Eski telefonlar ve dizüstü bilgisayarların yanı sıra televizyonlar ve tabletler.

Bu ürünlerin her birisinin içeriğinde değerli metaller barındırıyor. Geliştirilen bu çevre dostu teknoloji sayesinde, bu cihazlar yalnızca “çöp” değil; ayrıca birer altın kaynağı.

BU NEDENLE:

Elektronik aletlerinizi geri dönüşüm merkezine götürün.

Yetkili olarak belirlenen geri kazanım tesisleriyle irtibata geçin.

Evinizde biriktirdiğiniz elektronik atıkları çöpe atmaktan kaçının!

Kaynak: Gamze Karabulut