Birçok kişinin merak edip araştırdığı tarım arazisi, tarımsal faaliyetlerde kullanılan, toprak verimlilik durumu yüksek alan olarak tanımlanmaktadır. Tarım arazisi, tarımsal üretime elverişli alan veya arazi toplulaştırması, ıslah, geri kazanım veya diğer yollarla tarımsal üretime elverişli hale getirilebilen alanı ifade eder. Tarım arazisi, insanların ürün yetiştirmek yoluyla gıda, lif ve diğer ürünleri ürettiği arazi olarak tanımlanmaktadır.
Bu alanlar tarımsal faaliyetlerin temelini oluştururken, ekonomik ve ekolojik açıdan da küresel öneme sahiptir. Peki; Hangi tarım arazileri var? İşte tarım arazilerine ilişkin ilginç detaylar..
Tarım arazileri genellikle birkaç farklı alt başlık altında incelenir. Bunlar; tarım alanları, mutlak tarım alanları, özel tarım alanları ve marjinal tarım alanları olarak verilmektedir. Peki ekili arazi, mutlak ekilebilir arazi, özel ekilebilir arazi ve marjinal ekilebilir arazi nedir?
Tarım arazisi nedir
– Mutlak tarım arazisi: Bir ülke ya da bölge için yerel öneme sahip olan ve halen tarımsal amaçlarla kullanılan veya bu amaçlara uygun olan arazi.
– Tarım alanları: Tarımsal ürün yetiştirilmesinin mümkün olmadığı alanlar. Ancak tarım arazisi, üzerinde ağaç ve çalı gibi bazı ürünlerin yetiştirildiği araziyi ifade eder.
– Özellikli Arazi: Her türlü ürünün yetiştirilemediği ancak özel ürünlerin yetiştirilmesine, su ürünleri yetiştiriciliğine, avcılığa vb. imkân veren arazi olarak tanımlanmaktadır.
– Marjinal Toprak: Sadece geleneksel tarım için kullanılabilen verimsiz topraklar marjinal toprak olarak tanımlanmaktadır.
Edinilen bilgiye göre, uzun süredir ekilmeyen bazı tarım arazileri tarımsal değerlerini kaybetme riskiyle karşı karşıya. Bu durum çevresel sorunlarla birlikte ekonomik kayıplara da sebep olmaktadır.
Türkiye’de ekilmeyen tarım arazilerinin tekrar üretime kazandırılabilmesi için farklı teşvik programları uygulanmaktadır.