İzmir İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, sağlık açısından tehlike oluşturabilecek sahte ve taklit gıdaları denetlemeye devam ediyor.

İl Müdürlüğü tarafından yapılan denetimde, geçtiğimiz yıl İzmir’de 10 et firmasında sahtecilik ve taklit yapıldığı tespit edilmiştir. İzmir’de 2024’te sahte ve tağşişli et üretimi yapan firmalara 2 milyon 883 bin 772 liraya kadar para cezası verildi. Kırmızı et ürünleri için yapılan tür tayini analizlerinin sonucunda kanatlı etine daha fazla rastlandı. Geçtiğimiz yıl, kaçak kesimlerde 100 kg at eti, 200 kg dana eti ve 12 kg kuzu eti tespit edilerek imha edilmiştir. 5996 sayılı Gıda ve Yem Kanunu kapsamında yıl içerisinde yapılan denetimlerde, kanuna aykırı olduğu değerlendirilen 30.000 kg et ve et ürünü tespit edilerek imha edildi.

Trafik kazasında ölen eskrim sporcusu Derin Rüyam'ın cenazesi İzmir'de defnedildi! Trafik kazasında ölen eskrim sporcusu Derin Rüyam'ın cenazesi İzmir'de defnedildi!

“Test için 311 tür örneği alındı”  

İzmir İl Tarım ve Orman Müdürü görevinde olan Mustafa Şahin, İzmir’de 46 bini aşkın kayıtlı ve lisanslı gıda işletmesine 2024 yılında yaklaşık 110 bin denetim yapıldığını belirterek, “‘Sahte veya taklit malları’ tespit etmek için müdürlüğümüz ekiplerimiz, 100’ü aşkın işyerini ziyaret etiler. Firmalara haber vermeden ürünler raflardan alınıyor. Etiketteki bilgilerin etikette yer alan ürünle uyuşup uyuşmadığını kontrol ediyoruz. İzmir’de 2024 yılında 311 türe ait numuneler test için alındı. Bunlardan 19’unun testi negatif çıktı. Kırmızı etler arasında en çok olumsuz etki kümes hayvanlarında görüldü” dedi.

Mustafa Şahin, İzmir’de et ve et ürünleri sektöründe kayıtlı binin üzerinde firma bulunduğunu, 10 firmada ise sahtecilik ve taklit tespit edildiğini ifade etti. Şahin, şöyle devam etti:

“Bu ürünler arasında soya ile kümes hayvanı eti bulundu. Şirketlere yasal işlem, idari yaptırımlar ve kamu duyuruları yapıldı. Sahte veya taklit olduğu tespit edilmiş olan ürünler piyasadan çekildi. Bunlar arasında kümes hayvanı Kırmızı ette en sık rastlanılan et türüdür.

En iyi denetçinin tüketici olduğu söyleniyor. Satın almadan önce ürünün ne olduğunu, hangi ortam içerisinde saklandığını ve son kullanma tarihinin geçip geçmediğini kontrol etmenizi öneririz. Her ürünün mutlaka değeri vardır. Ürünün değeri güncel değerinden önemli ölçüde düşükse tüketicilerin şüphelenmesi gerekir. Soruları olan vatandaşlar “ALO 174″ü arayarak veya doğrudan ilçe tarım müdürüne başvurarak inceleme talebinde bulunabilirler. Sonuçlar ayrıca başvuru sahibine bildirilir.

Ürünün ilgili departman tarafından onaylanıp onaylanmadığına dikkat edilmelidir. Marka hakkında bilgi sahibi olunmalıdır. Paketlenmiş üründe herhangi bir hasar, küf veya benzeri belirtiler varsa derhal yönetim birimiyle iletişime geçilmesi gerekiyor”

“Bakanlıkça tescilli ve onaylı firmalardan ürün alımına öncelik veriliyor”

Mustafa Şahin, İzmir’de faaliyetleri bulunan 46 bin işletme için gerçekleştirilen denetimlerin sonucunda tespiti yapılan olumsuzluklar nedeniyle 2024 yılında toplam 70 milyon TL’nin üstünde idari para cezası kesildiğini vurgulayarak, “Kırmızı ete yönelik yapılan denetimlerde ‘para cezaları’ kesildi. Çalışma alanlarının dışında faaliyet gösterenlere veya eksiklik gösterenlere yaklaşık 3 milyon TL tutarında ceza kesildi. Ceza kesildikten sonra kamuoyuna duyurulması gerekirse, bakanlığa iletin.Bakanlığımız bunu tüm ülkeyle paylaşıyor,” diye konuştu.

Editör: Fadime Özkaran