Ülkemizde sıklıkla tüketilen bu içeceklerin cam şişedeki hâli oldukça alışılmış bir görüntü. Ancak şişelerin üretim amacı tamamen estetik görüntüye uyum sağlaması için hazırlanmış değil. Soda ve maden suyuna dair bilmediğiniz bazı detaylar.

112 PERSONELİ VE YARALI YAKINI İHA MUHABİRİNE ENGEL OLDU! 112 PERSONELİ VE YARALI YAKINI İHA MUHABİRİNE ENGEL OLDU!

CAM ŞİŞELERDEKİ TIRTIKLI YAPININ ÖNEMİ

Cam şişedeki içeceklerin yapısı birbirinden çok farklı olabilir. Ancak farklı yapıda olsalar dahi, çoğu kişi bu detaya dikkat etmez. Soda şişelerinin altındaki tırtıklı yapı, aslında riskli durumları önlemek için var.

1940 yıllarında Owens adındaki şirket tarafından icat edilen bu detayın asıl amacı estetiklikten çok uzak bir durum. Yapılan bu tırtıklar camın yüzey mukavemetini artırır. Şişelerin normal kullanımı sırasında yüzeyde oluşan hasar tırtık uçları sayesinde yaşanmaz.

KIRILMA VE KAYMAYI ÖNLEME

Bu durumda kısaca kırılma ve çatlamayı önlemede etkili bir rol oynuyor. Ayrıca alttaki tırtıklar su tabakası oluşan herhangi bir yerde kaymayacaktır. Aynı zamanda maden suyu şişelerinin yeşil olması da tesadüf değil.

Soda ve maden suyu şişelerinin altındaki tırtıklı yapı, camın dayanıklılığını artırarak kırılma ve çatlamayı önlerken, kaymayı da engeller. Bu özellikler, şişelerin kullanımını daha güvenli ve pratik hale getirir. Bu nedenle, bu küçük detayların aslında ne kadar büyük bir öneme sahip olduğunu unutmamak gerekir.  

Kaynak: GAMZE KOÇAK