Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Prof. Dr. Serdar Hakan Başaran, kalça kırıklarının multidisipliner bir yaklaşımla ele alındığını belirtti. Bu yöntemin ek problemlerin önüne geçtiğini ve ölüm oranlarını düşürdüğünü ifade etti. Prof. Dr. Başaran, kalça kırıklarının günümüzde önemli bir halk sağlığı sorunu olarak nitelendirildiğini vurguladı.

A A 20240704 35053046 35053045 K A L C A K I R I K L A R I N A M U L T I D I S I P L I N E R M U D A H A L E O L U M O R A N L A R I N I D U S U R D U

Kalça Kırıklarının Artış Nedenleri

Prof. Dr. Başaran, kalça kırıklarının ileri yaşlarda en sık hastaneye yatış nedenlerinden biri olduğunu belirtti. Kemik erimesine bağlı kalça kırığı vakalarının dünya genelinde ciddi oranda arttığına dikkat çeken Başaran, küçük bir travmanın bile kalça kemiğinin kırılmasına neden olabileceğini söyledi.

1990-2000 yılları arasında dünyada yıllık kalça kırığı sayısının 1,3 milyon olduğunu ifade eden Başaran, 2050'de bu oranın 6,3 milyona çıkmasının beklendiğini belirtti. Kadınların menopoz sonrası östrojen eksikliği nedeniyle kemiklerinde zayıflama olduğunu ve bu nedenle kırık riskinin daha yüksek olduğunu ekledi.

Yaşlılıkta Kalça Kırıkları ve Risk Faktörleri

Kalça kırıklarının yaşlılıkta bazı ihmal edilen faktörlerden kaynaklandığını vurgulayan Prof. Dr. Başaran, düzenli egzersiz yapmamanın kas zayıflığına ve düşme riskine yol açtığını belirtti. Dengeli beslenmemenin, D vitamini eksikliğine karşı takviye almamanın, kalsiyum ve proteinden zengin besinler tüketmemenin de risk oluşturduğunu ifade etti.

Evde Alınabilecek Önlemler

Wanda Nara ve Mauro Icardi'den Olay Yaratacak Paylaşım! Wanda Nara ve Mauro Icardi'den Olay Yaratacak Paylaşım!

Başaran, yaşlı bireylerin evlerini düşmeyecek şekilde dizayn etmeleri gerektiğini belirtti. Koridorların ve yürüme alanlarının açık tutulması, banyolarda kaymaz paspaslar kullanılması gibi önlemler önerdi. Kronik hastalığı olanların doktor kontrollerini ihmal etmemesinin hayati öneme sahip olduğunu vurguladı.

Kalça Kırıklarında Modern Tedavi Yöntemleri

Eskiden kalça kırıkları nedeniyle hastaların hayatını kaybetme riskinin daha fazla olduğunu belirten Başaran, tıptaki gelişmeler sayesinde bugün tedavide yüz güldürücü sonuçlar alındığını ifade etti. Türkiye'de bu konuda önemli gelişmeler yaşandığını belirten Başaran, kalça kırıklarına multidisipliner yaklaştıklarını ve hastayı dahiliye, geriatri, kardiyoloji, göğüs hastalıkları gibi branşlarla değerlendirip hızlıca ameliyat ettiklerini söyledi.

Erken Müdahale ve Rehabilitasyonun Önemi!

Hastaların erken ayağa kaldırılabilmesi ve mobilize edilebilmesi sayesinde ölüm oranlarının düştüğünü belirten Başaran, kırıklarda ilk 24 saatte müdahalenin önemli olduğunu söyledi.

Ancak bazı durumlarda hastaların kan sulandırıcı ilaç kullanması veya ileri kalp yetmezliği gibi durumlarda ameliyatı ertelemek zorunda kaldıklarını ifade etti. Ameliyat sonrası iyi bir rehabilitasyon süreci ile hastaların tekrar ayağa kalkabildiğini belirtti.

Ameliyat Sonrası Bakımın Önemi

Prof. Dr. Başaran, ameliyat sonrası hastaların sağlıklı beslenmesinin, iyi bakım almasının ve hızlı rehabilite edilmesinin önemine değindi. Araştırmaların, iyi geçen ameliyat sonrası bakım alan hastalarda ölüm oranlarının ciddi şekilde düştüğünü gösterdiğini vurguladı.

Kaynak: AA