17 Ağustos Depremi'nin 25. yıl dönümünde yapılan açıklamada, İstanbul'daki kimyasal tehlikelerin ciddiyetine dikkat çekildi. TMMOB Kimya Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi, Deprem Çalışma Grubu tarafından hazırlanan raporun çarpıcı sonuçlar ortaya koyduğunu belirtti. Bu rapor, İstanbul'da bir yıl içinde üretilen, taşınan, depolanan ve kullanılan kimyasal maddelerin miktarlarını da içeriyor.

Öfkeli anne, oğlunu kötü alışkanlıklara çeken arkadaşının evini bastı! Öfkeli anne, oğlunu kötü alışkanlıklara çeken arkadaşının evini bastı!

Kimyasal Patlamalar Binlerce Can Alabilir

Rapor, İstanbul'da bir LPG küresinin patlaması durumunda yaşanabilecek felaketi gözler önüne seriyor. Hesaplamalara göre, patlamanın gerçekleştiği noktadan 900 metre uzaklıktaki kişilerin hayatta kalma şansı yok denecek kadar az. Bu mesafedekiler ısı dalgalarına 60 saniyeden fazla maruz kalacaklar ve hayatta kalmaları mümkün olmayacak. Patlama noktasına 900 ila 1300 metre uzaklıkta bulunanlar ise ağır ve hafif derecelerde yanıklarla karşı karşıya kalabilir.

Toksik Kimyasallar Büyük Tehdit Oluşturuyor

TDI (Toluen Diizosiyanat) gibi toksik kimyasalların sızması, İstanbul için büyük bir tehlike arz ediyor. 1500 m3'lük bir TDI tankından yaşanacak olası bir sızma durumunda, ilk 80 metredeki tüm canlıların ölüm riski oldukça yüksek. Bu kimyasalın etkisi 4,7 kilometrelik bir alana yayılabilir ve ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir.

Kaynak: CEMİLE KAYTAN