Ülkede 28 Haziran'da gerçekleşen cumhurbaşkanlığı seçiminin ilk turunda hiçbir aday yüzde 50 barajını geçemediği için reformist aday Pezeşkiyan ile muhafazakar aday Celili ikinci tura kaldılar. Seçime katılım oranı yüzde 40 olarak gerçekleşti, bu da ülke tarihindeki en düşük katılımlı cumhurbaşkanlığı seçimi olarak kayda geçti.

ANA ADAYLAR YARIŞACAK

İran'da yaklaşık 62 milyon seçmen, 59 binden fazla merkezde oy kullanabilecek. Seçim yasalarına göre, oy kullanabilmek için seçmenlerin oy verme tarihinde 18 yaşını doldurmuş olmaları gerekiyor.

Oylama işlemi yerel saatle 08.00'de başlayacak ve 18.00'de sona erecek. İhtiyaç halinde bu süre, İçişleri Bakanlığı Seçim Merkezi tarafından 24.00'a kadar uzatılabilir.

Rishi Sunak, neden istifa etti? Rishi Sunak, neden istifa etti?

Seçimin ikinci turunda Pezeşkiyan ve Celili, ülkenin farklı politik görüşlerini temsil eden ana adaylar olarak yarışacaklar. Ekonomi, seçmenlerin öncelikli gündemi olup adaylar da kampanyalarında bu konuya odaklanmış durumda.

PEZEŞKİYAN'A OY VERİLECEĞİ DÜŞÜNÜLÜYOR

Reformist aday Pezeşkiyan, internet sansürünü azaltacağını, kadınların başörtüsü konusunda özgürlük sağlayacağını ve etnik-mezhebi ayrımcılığı sona erdireceğini vaat ederken, muhafazakar aday Celili ise ekonomiyi direniş ekonomisi modeliyle güçlendireceğini ve yabancı platformların ülke yasalarına uygun olarak faaliyet gösterebileceğini savunuyor.

Anketler, reformist aday Pezeşkiyan'ın önde olduğunu gösteriyor. Son ankete göre, seçmenlerin büyük çoğunluğu Pezeşkiyan'a oy vereceğini belirtiyor.

ISPA'nın kamuoyu yoklaması, 3 Temmuz'da yapıldı ve katılımcıların büyük çoğunluğu reformist aday Pezeşkiyan'ı desteklediklerini ifade etti.

Kaynak: ODAK HABER MERKEZİ