Odak Gazetesi'nin günlük olarak yayımladığı "Köy ve Kasabalarda Bugün" başlıklı içeriğinde, 21 Haziran 2024 tarihinde Sülümenli Kasabası ile ilgili bir haber yer aldı. Fazıl Şenel, bu habere sosyal medya üzerinden sert bir yanıt vererek, Sülümenli halkının tarihine dair yanlış bilgilerin verildiğini iddia etti.

Fazıl Şenel, bu haberin doğru olmadığı iddiaların da bulunarak, sosyal medya hesabından paylaşım da bulundu.

 DİLLERİ TAMAMEN ÖZ BE ÖZ TÜRKÇEDİR

Eski aday adayı Şenel, haberi okuduğun da şok olduğunu ifade etti. İddialarına göre Kasaba halkının dillerinin Türkçe ve vatandaşların Sunni olduğunu belirten. Şenel “ yazıyı yazan kişiye göre kasaba halkı Şii ve Kurmanç kökenliymiş, sonra Sünni olmuş ve Türkçe’ye geçmiş. Sülümenli, Çobanlar ve Işıklar halkı kuzendirler. Karabağ’dan 1500'lü yıllarda Osmanlı-Safevi savaşları sırasında Afyonkarahisar’a göç eden Avşarların Cevanşirli boyuna mensupturlar. Dilleri tamamen öz be öz Türkçedir ve halk tamamen Sünni idi. Zaten göç sebebi de Safeviler’in zulmü idi" İfadelerini kullandı.

Şİİ VE SÜNNİ TARTIŞMASI

Şenel, Sülümenli Kasabası halkının dilinin Türkçe olduğunu ve tarih boyunca Sünni olduklarını belirtti. Ayrıca, Safeviler’in zulmünden kaçarak Afyonkarahisar’a göç ettiklerini ve Sülümenli halkının Avşarların Cevanşirli boyuna mensup olduğunu vurguladı. "Tebriz şehri bile 1600'lere kadar Sünni nitelikte idi. Sonra Şah İsmail ve oğlu Tahmasp’ın kılıç zoruyla o bölge Şii’liğe geçmek zorunda kaldı. Ancak bugün bile İran’ın yaklaşık %25’i Sünni'dir. Urmiye Gölü ile Türkiye arasında yaşayan Türk kökenli kardeşlerimiz hâlâ Sünni'dir." ifadelerini kullandı.

“KARDEŞLİK BAĞLARINA SAMİMİ BAĞLI OLMASI ÖNEMLİDİR”

Fazıl Şenel, açıklamasının devamında Şii ve Sünni ayrımının ötesinde insani ve dinî değerlere vurgu yaptığını belirtti. Şenel “Bizim için Şii ve Sünni olması değil, insan olması ve samimi Müslüman olması ve kardeşlik bağlarına samimi bağlı olması önemlidir." Diyerek sözlerini tamamladı

Kaynak: Gamze Koçak