Milyonlarca ev sahibi için kötü haber geldi. Edinilen bilgilere göre Türkiye genelinde 2025 yılından itibaren arsa ve konut fiyatlarının hızla artması beklenirken Türkiye’de bu yıl aidatlara da yüzde 30-50 oranı zam yapılması bekleniyor. Örneğin şu anda 2.000 TL ödeme yapan site sakini 2025’te 2.600 TL ila 3.500 TL ödemek zorunda..

“Lüks sitelerde fiyatlar 45.000 liraya kadar çıkıyor”

İstanbul merkezde fiyatlar 4.000 TL’nin üzerindeyken, şehir dışında olan bölgelerde fiyatlar 800 TL’den başladığı biliniyor. Üst düzey siteler için ücretlerin 40.000 ila 45.000 TL’ye kadar çıkabileceği de gelen bilgiler arasında.

“Kiracıların itiraz hakkı var”

Ev sahipleri toplantısında mülk aidatlarının artırılmasına karar verilir. Bu toplantıda belirlenen bütçeye göre aidat miktarlarının artırılmasına yönelik kararlar alınır.

Ev sahipleri şimdi yandı! Kiracılara iyi haber!

Emekliye çok kötü haber! Ocak ayında emekli maaşlarında dev kesinti! Emekliye çok kötü haber! Ocak ayında emekli maaşlarında dev kesinti!

Kat malikleri, hazır bulunanların çoğunluğunun katkı payının artırılması kararına katılıyor. Kat malikleri ücret artışının hukuka aykırı olduğu yönünde karar verirse, daire sahiplerinin üçte birlik kısmı bir araya gelip yönetim kurulunu yeni toplantıya çağırabilecek.

“Kiracının bu ödemeyi yapması zorunlu değil”

Kiracılar ödedikleri kiradan fazlasını ödemek zorunda değiller. Mesela, kira 20.000 TL, ücret ise 21.000 TL ise aradaki 1.000 TL farkı ev sahibinin ödemesi gerekir.

Sitelerin giderleri genel olarak iki başlık altında toplanır. Bunlar; işletme bütçesi ve yatırım bütçesidir. Ortak alanların maliyeti kiracının sorumluluğunda olup işletme bütçesine dahildir.

Yatırım bütçesi büyük yenilemeleri, asansör değişikliklerini ya da ayrılan personelin tazminatını içeriyorsa, bu maliyetler genellikle kiracı tarafından karşılanır; ancak bu maliyetler kiracı tarafından değil ev sahibi tarafından karşılanır.

Bazı sakinler tesisteki belirli hizmetleri kullanmadıkları için ödeme yapmak istemiyorlar. Örneğin havuz, asansör gibi hizmetleri kullanma gereği duymayan konut sakinleri bu hizmetlerin ücretlendirilmesine itiraz edebilir.

Kaynak: GAMZE KOÇAK