Öncelikle şu sorunun cevabıyla başlayalım: Blokeli bakiye nedir? Bazı veya belirli ödeme veya işlemlere yanıt olarak hesabınızda kullanmanız veya harcamanız kısıtlanan para miktarına bloke bakiye denir. Bankanız veya finans kuruluşunuz blokeli bakiyeyi kaldırmadıkça hesaptan para çekemezsiniz. Hesabınıza para aktarabilirsiniz ancak hesabınızdan para çekemezsiniz.
Hesaba bloke neden konuyor?
Banka hesabınızın bloke edilmesinin çeşitli nedenleri olabilir. En yaygın nedenler şunlardır:
İcra dairesi banka hesabınızı bloke etmiş olabilir. Bu ertelemenin nedeni, icraya konu olan bir kamu kurumuna veya başka bir özel kuruma veya tüzel kişiye olan bir borç olabilir.
Banka hesabınızda işveren primleri veya SGK için diğer sigorta yükümlülükleri (elektronik haciz olarak da bilinir) bloke edilebilir.
Vergi dairesine olan borcunuz nedeniyle banka hesabınız dondurulabilir veya elektronik olarak ele geçirilebilir. Vergi dairenizin bu işlemi yapıp yapmadığını e-Devlet “e-Haciz Başvurusu” menüsü üzerinden e-Devlet banka bloke başvurusu yaparak öğrenebiliyorsunuz.
Yasadışı bahis oynamanız ve yasadışı şirketlerden ödeme almanız durumunda hesabınız bloke edilebilir.
Hesabınızda dolandırıcılık veya başka yollarla hesabınıza erişim girişimleri gibi şüpheli bir etkinlik olması durumunda bankanız hesabınızı geçici olarak bloke edebilir. Bu durumun çözümü kolaydır, ancak şubeye gitmeyi gerektirir. Bu durumda hesabınız güvence altına alındığında blokeniz kaldırılacaktır.
Bankalara, kamu kurumlarına veya üçüncü kişilere karşı icra takibine tabi olan borçlarınız varsa, icra makamları hesabınıza bloke koyabilir. İcra dairesi tarafından konulan blokeyi kaldırmak için ise;
İcra takibi borcunun tamamını ödemelisiniz. Bu çerçevede icra dairesi bankaya elektronik ortamda bildirimde bulunarak e-haciz, yani blokeyi kaldırabilir.
Borcunuzu tam olarak ödeyemezseniz, icra dairesine başvurarak taksitlendirme talebinde bulunabilir veya hesabınızın blokesinin kaldırılması için başka teminatlar gösterebilirsiniz.
Hesabımın blokesinin kaldırılması kaç gün sürecek?
Genel olarak birkaç iş günü sürer. Bu, özellikle tüm SGK veya vergi borçları ve icra kurumlarına olan borçlar ödendikten sonra birkaç iş günü şeklinde olur. Bununla ilgili borcun tamamını ödeyin veya başka bir garanti verin. Borcunuz olan kurum veya kuruluş daha sonra elektronik ortamda bankadan elektronik hacizin kaldırılmasını talep edecektir. Bu bildirime istinaden banka elektronik hacizi iptal edecektir.
Bloke bakiyesini nasıl kaldırabilirim?
Blokeyi kaldırmanın birkaç yolu vardır. Elektronik el koyma veya engelleme emrini kimin verdiğini öğrenmek için derhal bankanızla iletişime geçmelisiniz.
SGK ya da vergi borcundan dolayı haciz oluşmuşsa derhal ilgili vergi dairesine ya da borcunuzun bulunduğu SGK genel müdürlüğüne başvuru yaparak borcun ne kadar olduğunu ve e-hacizin ya da haczin hangi şartlarda yapıldığını öğrenin.
Hesabınız şüpheli etkinlik nedeniyle bloke edildiyse vakit kaybetmeyin ve bankanızın size yakın şubesine gidin. Bu gibi durumlarda hesabınızın güvenliğini sağlayabildiğiniz takdirde aynı gün içerisinde hesabınızdaki bloke de kaldırılabilir.
Hesabınız yasa dışı kumar operatörlerinden yapılan transferler nedeniyle bloke edilmişse, hesabınızın blokesini kaldırmak biraz zordur. Böyle durumlarda hakkınızda soruşturma başlatılır ve mahkemenin kararı olmadan hesaptaki bloke kaldırılamaz.
Hesap kartımın blokesini nasıl kaldırabilirim?
Banka hesabınız bloke edilirse;
İnternet bankacılığı işlemleri yapılamamaktadır. Aynı durum banka kartı işlemlerinde de geçerli. Bu, hesabınız bloke olduğunda, bloke kaldırılıncaya kadar kartınızdan para çekemeyeceğiniz veya başka bir işlem yapamayacağınız anlamına gelir.
Blokeli transferi nasıl yapabilirim?
Bloke edilen hesap tutarından daha fazlasını gönderebilirsiniz. Bu kısmi blokelerde geçerlidir. Örneğin hesabınızda 100.000 TL var ancak bankanız 10.000 TL’yi kısmen bloke ediyorsa 90.000 TL’ye kadar gönderebilirsiniz ancak kalan 10.000 TL bloke olur ve gönderemezsiniz. Fakat, çoğu durumda bankalar hesabınızın bir kısmını engellemez, doğrudan hesabınızın tamamını bloke eder. Bu çerçevede hesabınızın blokesini açmadığınız sürece işlem yapamıyorsunuz.
Hesabımı bloke eder mi?
Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), prim, ceza ve diğer alacaklar için icra takibi başlatabilir. SGK ayrıca, icra bildiriminden sonra belirli bir süre içerisinde çözüme kavuşturulmayan talepler için hesapların bloke edilmesine de yetkilidir.
Banka hesabınızın SGK’ya olan blokesini kaldırmak için ya borcun hepsini ödeyip, SGK’nın ilgili icra dairesine başvuru yaparak başka bir teminat sağlayabilirsiniz, ya da borcu taksitle ödeyip blokeyi kaldırabilirsiniz.
“Para bloke edilmiş bir hesaba girerse”
Blokeli hesap ile işlem yapılmaz. Bu hesaplara alınan paralar çekilemez ve aktarılamaz.
Hangi banka hesapları bloke edilemez?
Borç takibi nedeniyle tüm banka hesapları bloke edilebilir. Hiçbir banka bu konuda istisna değildir.