Diyabet, vücuttaki birçok organı etkileyen ve kronik bir hastalık olarak tanımlanır. Uzmanlar, diyabet tedavisinin amacının kan şekerini normal seviyelerde tutarak sağlık sorunlarını engellemek olduğunu vurgulamaktadır. Diyabet tedavisinde beslenmenin önemi büyük rol oynar.

Beslenme ve Diyet Uzmanı Hülya Yiğit, diyabetli bireylerin beslenme programlarının vücut ağırlığına, fiziksel aktivite durumuna ve beslenme alışkanlıklarına göre düzenlenmesi gerektiğini belirtmiştir. Yiğit, "Çoğu diyabetli birey, pilav ve makarnayı daha az tüketmesi gerektiğini bilir ancak şekersiz etiketli diyet tatlılarını rahatça tüketebileceğini düşünür. Bu da yanlıştır." dedi. Ayrıca, klinik çalışmaların yüzde 10 kilo kaybının, tip 2 diyabet riskini yüzde 50 azalttığını gösterdiğini söyledi.

Diyabet Tedavisi Için Hangi Doktora Gidilir

Resmi Gazete ‘de yayınlandı: Türkiye ile Ukrayna arasında Serbest Ticaret Anlaşması! Resmi Gazete ‘de yayınlandı: Türkiye ile Ukrayna arasında Serbest Ticaret Anlaşması!

Diyabetin Çeşitleri ve Beslenmenin Önemi

Diyabetin Tip 1 ve Tip 2 gibi farklı türleri vardır. Tip 1 diyabette, insülin üretimi olmadığı için dışarıdan enjekte edilir. Tip 2 diyabette ise insülin üretimi vardır fakat vücut bu insülini kullanamaz. Hülya Yiğit, "Tip 1 diyabette öğün sayıları ve karbonhidrat miktarı dikkatle düzenlenmelidir. Tip 2 diyabette ise öğün araları ve sayıları daha esnektir." dedi.

24112020142025478

Diyabetli Bireylerin Sık Yaptığı Beslenme Hataları

Diyabetli bireylerin, glisemik indeks ve glisemik yük gibi kavramlara dikkat etmesi gerektiğini vurgulayan Yiğit, "Ana öğünlerde karbonhidrat ve protein dengesi sağlanmalı. Çoğu diyabetli birey, şekersiz etiketi taşıyan ürünlerin kan şekerini etkilemediğini düşünür, ancak bu yanlıştır." şeklinde konuştu. Ayrıca, büyük porsiyonlarda kırmızı et tüketiminin de kan şekerini yükseltebileceğini belirtti.

Diyabet Tedavisinde Beslenmenin Payi Buyuk Yuzde 10 Kilo Kaybi Tip 2 Diyabet Gelisme Riskini Yuzde 50 Azaltiyor 9883

Diyabetli bireyler için porsiyon kontrolü oldukça önemlidir. Hülya Yiğit, "Tatlı ihtiyacı için uygun porsiyonda meyve tüketimi iyi bir alternatiftir." dedi. Ayrıca, pratik bir tarif olarak şekersiz bal kabağı tatlısını önerdi. Bu tarif için, 2 dilim bal kabağı, 4-5 adet çubuk tarçın, 2 yemek kaşığı tahin ve çekilmiş ceviz gereklidir. Kabakları küp şeklinde doğrayıp tarçın ekleyerek kısık ateşte pişirin. Piştikten sonra tahin ve ceviz ekleyerek tüketebilirsiniz. Porsiyon kontrolüne dikkat etmeyi unutmayın.

Kaynak: GAMZE KOÇAK