Ödeme takviminin belirlenmesi, özellikle devlet ve bağlı kurumlarda çalışan yüz binlerce kişinin beklediği bir gelişmeydi. Cuma günü yapılacak olan ödemeler, çalışanlar arasında memnuniyetle karşılanacaktır. Kamuda çalışan işçilere yönelik 2024 yılı ikramiye ödemelerinin, haziran ve aralık aylarında olmak üzere iki taksit halinde gerçekleştirileceği duyuruldu. Her yıl belirli dönemlerde yapılan tediye ödemeleri, kamuda çalışan yaklaşık 1 milyon işçiyi ilgilendiriyor. 2024 yılının ilk ilave tediye ödemesi 26 Ocak’ta hesaplara yatırılmış, ikinci yarısı ise 5 Nisan’da ödenmişti. Bu düzenlemeler, çalışanların mali durumlarını belirli aralıklarla güçlendirmeyi amaçlamaktadır. İşte diğer detaylar… 

KAMUDA ÇALIŞAN İŞÇİLER İÇİN İKRAMİYE ÖDEMELERİ

Normalde, yılda 26 gün üzerinden ödenen tediye ödemeleri, 6772 sayılı Kanun kapsamında gerçekleştiriliyor. Ancak yılın ikinci yarısında ödenen 26 günlük kısım, Cumhurbaşkanı’nın takdirine bağlı olarak hesaplara yatırılıyor, böylece toplam 52 güne çıkıyor. Bu ikramiyelerin sonuncusu ise Aralık ayında yapılıyor.

Beklenen karar, dünkü Resmi Gazete’de yayımlandı. Buna göre, yılın ikinci yarısına ilişkin ikramiye ödemelerinin ilk taksidi 14 Haziran’da yapılacak, ikinci taksidi ise 13 Aralık tarihinde kamu işçilerinin hesaplarına aktarılacak. Özellikle maden işletmelerinde yeraltı işlerinde çalışan işçilere ise 2024 yılındaki ilave tediye ödemesi tamamıyla 23 Aralık’ta yapılacak.

Bu ödemelerden, kadro alan taşeronlar, kamu işçileri ve 4D’li sürekli işçiler faydalanıyor. Bu düzenlemeler, çalışanların mali durumlarını düzenli aralıklarla desteklemeyi ve haklarını korumayı amaçlıyor. 

İlave tediye ödemeleri, aylık kazançların hesaplanmasında belirli unsurları dikkate alır. Fazla mesai, evlilik, çocuk zamları veya primler, ayni yardımlar ve hafta/genel tatil ücretleri bu hesaplamaya dahil edilmez. Bu ödemelerin en düşük tutarı, yeni asgari ücretin brüt miktarına göre belirlenir. Vergi indirimleri dahil edildiğinde, bu tutar yaklaşık 8.000 TL civarında olacaktır. Bu tutar, alınan ücretin 30 günle çarpılmasıyla elde edilen tutarın 13 ile çarpılmasıyla hesaplanır ve ödeme miktarını verir.

Ancak, belediyelerde taşeron olarak çalışırken belediye şirketlerine geçirilen işçiler, kanunen bu şirketlerin ilave tediye ödemesi zorunluluğu olmadığı için ilave tediye alamazlar. İlave tediyelerin haczedilmesi mümkün değildir ve Yargıtay kararları bu konuda net bir hüküm içerir; ilave tediye ödemelerine haciz konulamaz. Ancak, ilave tediye tutarlarından sigorta primi kesilebilir ve ayrıca damga vergisine tabidirler.

Bu açıklamalar, çalışanların ilave tediye ödemeleri konusundaki haklarını ve uygulanabilirliklerini belirlerken, özellikle belediye şirketlerindeki işçilerin bu ödemelerden faydalanma durumlarını açıklamaktadır.

Tediyenin temel anlamı, bir şeyin verilmesi veya ödenmesi anlamına gelir. İlave tediye ise bu temel anlama ek olarak, ek bir ödeme veya artı bir meblağ ifade eder. Özetle, tediye kelimesi para ya da benzeri bir şeyin verilmesini ifade ederken, ilave tediye ise bu ödemenin normalin dışında, ek bir miktarın verilmesini ifade eder. 

Emir Kır, Brüksel St.Josse seçimlerinde büyük yarışta! Emir Kır, Brüksel St.Josse seçimlerinde büyük yarışta!

Kaynak: GAMZE KOÇAK