Kadınlar, arkadaşlarıyla ve aileleriyle beraberken emojiyi erkeklerden daha fazla kullanıyorlar. Emoji, duyguları, nesneleri, hayvanları vb. temsil eden karakterler olarak tanımlanıyor. Sanal iletişim sırasında karmaşık anlamlar oluşturmak için tek tek veya bir bilgisayar veya akıllı telefon aracılığıyla metin olarak gönderiliyorlar.
Emoji kullanımının iletişimin yanı sıra kişiler arası becerilere göre nasıl değiştiğini değerlendirerek, emojiyi kimin kullandığını ve bilgisayar aracılığıyla da iletişim altında yatan psikolojik mekanizmaları ortaya çıkarabilirsiniz.
Emojilerin günlük sosyal hayatımızda olan yaygınlığı çerçevesinde cinsiyet ve kişilik özellikleri ile ilgili farklılıklar dışında bunları kimin ve ne şekilde kullandığıyla ilgili de çok az şey bilinmektedir. Bu bilgi boşluğunu gidermek için Dr. Simon Dubé ve arkadaşları, 320 yetişkin üzerinde oluşturdukları bir örneklemde cinsiyet ve ilişki türüne göre emoji kullanımının sıklığının bağlanma stili ve aynı zamanda da duygusal zekanın arasında oluşan ilişkiyi araştırdılar.
Duygusal zeka, kişinin kendi duygularıyla birlikte başkalarının duygularını da hem işleme hem de yönetme yeteneğidir.
Bağlanma stili ise insanların yakın ilişkiler sürecinde başkalarıyla ne şekilde etkileşime girdiğiyle ilgili kalıpları ifade etmektedir ve birincil bakımda erken etkileşimler üzerinden etkilenmektedirler. Bu stiller genellikle üç türe ayrılmaktadır; Bunlar kaygılı, kaçınan ve güvenli bağlanmadır.
Hem kaygılı hem de kaçınan bağlanma stillerinin, ocuğun birincil bakıcısına olan güven eksikliğini göstermektedir. Bunun aksine, güvenli bağlanış stili durumuna sahip olan çocuklar, bakıcılarıyla kısa bir süre ayrı kaldıktan sonra tekrar bir araya geldikleri süreçte heyecanlanma eğilimindedirler.
Sonuçlar, duygusal zekası yüksek ve güvenli bağlanan kişilerin emojileri daha fazla kullanabileceğini gösterdi. Kadınlarda bağlanmadan kaçınmanın yüksek düzeyde olması, arkadaşlarıyla, partnerleriyle ve romantik partnerleri ile emoji gönderip alma sıklığının azalmasıyla ilişkilendirildi. Erkeklerin bağlanmadan kaçınma düzeyi ne kadar yüksek olursa, bu tarz partnerlere o kadar az emoji gönderdikleri bulunmuştur.
Kadınlar ayrıca emojileri erkeklere göre daha sık kullandı ancak bu fark, arkadaşlarla ve aileyle olan etkileşimlere özeldi.