Eber Gölü, Karamık ve Karakuyu Sazlıklarında gerçekleştirilen etkinlikle ilgili bilgiler veren Doğa Koruma Biyoizlem Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Uğur Cengiz Erişmiş, “Kış Ortası Kuş Sayımı” etkinliğinin Uluslararası Su Kuşu Sayımlarının (USS) bir parçası olduğunu belirterek, etkinliğin Uluslararası Sulakalan Kurumu (Wetlands International) tarafından organize edilen küresel bir sayım organizasyonu olduğunu kaydetti.

AKÜ’de Su Kuşları Sayımı Etkinliği

Erişmiş, “Bu kapsamda, her yıl Batı Palearktik ve Güneybatı Asya’da 20 bin alanın kış ortasında sayımı yapılıyor. Su kuşu sayımları, genel olarak alanlar ve türler bazında su kuşu popülasyonlarının, kısa ve uzun vadede gösterdikleri eğilimleri ortaya koymayı amaçlıyor.

AKÜ’de Su Kuşları Sayımı Etkinliği

Bu sayımlarla, türlerin kış aylarındaki dağılımı belirleniyor ve elde edilen veriler ışığında tespit edilen alanlar korunuyor” dedi. Erişmiş şu bilgileri paylaştı:

“Her yıl KOSK sayımları, su kuşlarının mevsimsel göç hareketlerinin en az olduğu 15 Ocak- 15 Şubat tarihleri arasında yapılmaktadır.  Ülkemizde sayımlar; DKMP Bölge Müdürlükleri, üniversiteler ve sivil toplum kuruluşları arasında imzalanan protokoller kapsamında gerçekleştirilmekte olup, bu yıl Merkez Müdürlüğü olarak DKMP Bölge Müdürlüğümüz ve Afyonkarahisar İl Müdürlüğü öncülüğünde Eber Gölü, Karamık ve Karakuyu Sazlıklarında kuş sayımlarını gönüllü öğrencilerimizle gerçekleştirdik. Kuşları neden kış ortasında saymamız gerektiğini, sulak alanların önemini, kuraklığın nasıl etkiler doğurabileceği konularında üniversite öğrencilerimize yerinde bilgiler aktardık. Öğrencilerimiz etkinlik kapsamında aynı zamanda göllerdeki kuşları  dürbün ve teleskop ile gözlemleme imkanı buldu.”

AKÜ’de Su Kuşları Sayımı Etkinliği

Kaynak: AA