Beyaz nokta, siyah nokta veya sivilcelere neden olur. Her yaştan insanı etkileyebilmesine rağmen en çok gençler arasında yaygındır. Sıcak havaların gelmesiyle cilt yağlanması, siyah nokta ve sivilcelerde de artış görülebilir.

5C8De7Bd07291C1D7404E372

Akne Belirtileri Nelerdir?

Akne Türleri

Beyaz noktalar (kapalı tıkalı gözenekler)

18 ayrı suç kaydı ve hapis cezası ile aranan şahsı jandarma yakaladı! 18 ayrı suç kaydı ve hapis cezası ile aranan şahsı jandarma yakaladı!

Siyah noktalar (tıkanmış gözeneklerin açılması)

Papüller (küçük kırmızı, hassas şişlikler)

Püstüller (uçlarında irin bulunan sivilceler)

Nodüller (deri altında büyük, katı, ağrılı topaklar)

Kistik lezyonlar (deri altında ağrılı, irin dolu topaklar)

Akne Tedavisi Hakkında Yanlış Bilinenler

Tedavi Edilmezse Ne Olur?

Ergenlik döneminin sona ermesiyle birlikte akne probleminin de sona ereceği ve bu nedenle tedavinin gereksiz olduğu düşüncesi yanlıştır. Yeterli ve etkili bir tedavi uygulanmazsa, hem deride kalıcı izler kalabilir hem de bireyin özgüveni ve ruh sağlığı olumsuz etkilenebilir. Kozmetik ürünler akne tedavisine destek olsalar da tek başına yeterli değildir.

Sivilceleriniz Ne Anlama Geliyor 1487052270 3777

Akne Tedavisinde Doğru Yaklaşım

Dermatoloji Uzmanından Yardım Alın

Akne tedavisi, hastalığın şiddeti ve hastanın tedaviye uyumu gibi faktörler göz önünde bulundurularak oluşturulur. Akne ilaçları topikal (dıştan sürerek) veya sistemik (ağızdan alarak) yolla uygulanabilir. Herhangi bir tedavinin başarısını değerlendirmek için 6-8 hafta gerekir. Çoğunlukla hastalık kontrol altına alındıktan sonra da bazı topikal ilaçlar kullanılmaya devam edilebilir.

Beslenme ve Akne İlişkisi

Aknenin yenilen yiyeceklerle doğrudan bir ilişkisi görülmemiştir. Ancak, kişisel gözlem olarak herhangi bir gıda ile aknede şiddetlenme gözlenmişse, o gıdanın tüketimi azaltılabilir.

Yaz Mevsiminde Sivilcelerin Tekrarlamamasi Icin 10 Oneri 2543

Yaz Aylarında Akne Kontrolü İçin İpuçları

Cilt Bakımı

Cildi Sık Temizlemeyin: Günde iki kez yumuşak bir temizleyici ile cildinizi temizlemek yeterlidir. Sert temizleyiciler ve sert sürtme hareketleri akneyi şiddetlendirebilir.

Doğru Nemlendirici Seçin: Yoğun yağlı kremler, kapatıcılar ve sıkıştırılmış pudralar sivilce oluşumunu artırabilir. Yağsız bir nemlendirici tercih edin.

Sivilceleri Sıkmayın: Sivilceleri sıkmak, aknenin yayılmasına veya kalıcı olmasına neden olabilir.

Dikkat Edilmesi Gereken Diğer Faktörler

Basınçtan Kaçının: Spor kaskları, şapka, dar kıyafetler veya sırt çantalarından kaynaklanan basınç akneye sebep olabilir. Bu gibi aksesuar ve kıyafetler giyilirken dikkat edilmeli, cildin hava almasına özen gösterilmelidir.

Hava Kirliliği ve Nem: Hava kirliliği ve yüksek nem akneye sebep olabilir. Bu durumlarda cilt bakımına ve temizliğine daha çok özen göstermek gerekmektedir.

Stresi Azaltın: Stres, akneye neden olabilir. Stresi azaltacak önlemler almak fayda sağlayabilir.

Egzersiz Sonrası Temizlik: Egzersiz yaptıktan veya terledikten sonra cildinizi yıkayın.

Makyajı Temizleyin: Gün sonunda veya yatmadan önce makyajınızı mutlaka çıkarın.

Yara İzlerine Dikkat: Cildinizde yara izlerinin oluşmasını önlemek için cildinizin doğal olarak iyileşmesine izin verin.

Akne, uygun tedavi ve cilt bakımı ile kontrol altına alınabilir. Dermatoloji uzmanlarından yardım alarak, doğru tedavi yöntemlerini uygulayarak ve cilt bakım rutininizi düzenleyerek daha sağlıklı bir cilde kavuşabilirsiniz.

Kaynak: FATMA SEDA CAN