2012 yılında yapım maliyeti 50 milyon Avro olarak açıklanan Zafer Havalimanı, yap-işlet-devret modeli kapsamında işletilmeye başlandı. Ancak, verilen garantilerin yalnızca yüzde 1'inin karşılanabildiği ve bu nedenle devletin kasasından milyonlarca lira çıktığı belirtiliyor. Milletvekili Olgun, bu durumun 2044'e kadar şirkete yapılacak garanti ödemelerinin 208 milyon Avro'yu bulabileceğini ifade etti.

OLGUN’UN SORULARI

Bu kapsamda, Altyapı ve Ulaştırma Bakanı Abdulkadir Uraloğlu’na yazılı soru önergesi veren  Milletvekili Hakan Şeref Olgun, şu soruları yöneltti;

Zafer Havalimanı inşa edilmeden önce, yolcu sayısı için bir etüt çalışması ve planlama yapılmış mıdır?

2. Hazine garantisi verilerek yaptırılan Zafer Havalimanının ihale şartnamesinde yer alan potansiyel yolcu sayısı hangi kıstaslarla belirlenmiştir? Potansiyel yolcu sayısını artırmak için bakanlığınızın herhangi bir çalışması bulunmakta mıdır?

3. Zafer Havalimanı, Kütahya ilimizin 30 km yanında, Afyonkarahisar ilimizin merkeze 65 km uzağında, Uşak ilimizin de aynı şekilde 75 km uzağında bulunmaktadır.

Afyonkarahisar’da kaçak elektrik kullanım oranı ne kadar? Afyonkarahisar’da kaçak elektrik kullanım oranı ne kadar?

Bu şartlarda hiçbir ilimizin insanının bu havaalanından doğru dürüst faydalanamadığı ortadadır. Havalimanının inşa edildiği bölgenin belirlenme sebebi nedir? Bu bölgeni stratejik önemi nedir?

4. Zafer Havalimanı sözleşmesini kamuoyu ile paylaşmayı düşünüyor musunuz?

5. Afyonkarahisar'da bulunan Askeri Havalimanı'nın sivil uçuşlara açılması her seçim döneminde seçim vaadi olarak dile getirilmektedir. Bu konuda Bakanlığınızca bir planlanmakta yapılmakta mıdır?

Kaynak: CEMİLE KAYTAN