Afyonkarahisar, Bilecik, Eskişehir, Kütahya ve Uşak’ta hizmet veren Osmangazi Elektrik Dağıtım AŞ (OEDAŞ), arıza tespiti ve onarım çalışmalarında kablo test aracı ve VLF cihazı gibi modern sistemlerden yararlanıyor. Bu teknolojiler, yer altındaki kablolarda oluşabilecek arızaları ve yüksek gerilim hattı kablolarındaki zedelenmeleri erken tespit etmeye yardımcı oluyor.

Kadınlar Emirdağ Kültür Evi’nde Hem Üretiyor Hem Sosyalleşiyor Kadınlar Emirdağ Kültür Evi’nde Hem Üretiyor Hem Sosyalleşiyor

OEDAŞ Direktörü Muzaffer Yalçın, arızaların hızlı ve etkili bir şekilde tespit edilmesi amacıyla bu sistemlerin kullanıldığını belirterek, “Kablo test aracı ile yer altındaki arızaları hızla tespit ediyoruz, VLF cihazı ile ise yüksek gerilim hatlarındaki zayıf noktaları belirleyip arızaya dönüşmeden müdahale edebiliyoruz” dedi. Yalçın, VLF cihazının kullanıma başlanmasından bu yana yüzde 35’lik bir iyileşme sağladıklarını da vurguladı.

Kablo test aracının, yer altı kablolarındaki arızaları hızla belirlemek için kullanıldığını belirten Yalçın, “Yüksek gerilimden abone hatlarına kadar tüm yer altı kablolarında meydana gelebilecek arızaları bu araçla tespit ediyoruz” dedi. Şirketin şu an envanterinde her ilde bir adet olmak üzere toplam beş kablo test aracı bulunduğunu ekleyen Yalçın, bu sayıyı artırmayı planladıklarını söyledi.

VLF cihazının, yüksek gerilim hatlarında arızalara neden olabilecek zayıf noktaları arızaya dönüşmeden tespit ettiğini ifade eden Yalçın, bu cihaz sayesinde ring şebekelerinin periyodik olarak kontrol edildiğini ve arızaların önceden önlenebildiğini belirtti. Üç yıldır kullanılan bu cihaz ile arızalarda yüzde 35’lik bir azalma yaşandığını da sözlerine ekledi.

OEDAŞ, bu teknolojik yatırımlarla güvenli ve sürdürülebilir enerji arzı sağlamayı amaçlıyor. Yalçın, “Şebekemizi güçlendirirken geleceğin teknolojileriyle akıllı şehirlerin oluşumuna da katkı sağlıyoruz” şeklinde konuştu.  

Kaynak: GAMZE KOÇAK