Dolandırıcılar, sosyal medya ve ilan siteleri üzerinden yayılan sahte ilanlarla vatandaşların birikimlerini hedef alıyor.
Uzmanlar, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, "Vatandaşlar emlak sitelerinde evini satılığa çıkarıyor, örneğin 8 milyon TL fiyat koyuyor. Dolandırıcı, mülk sahibini arayıp son fiyatı öğrenmek istiyor, sonrasında da satıcıyı kandırarak ilanı pasif hale getirmesini sağlıyor. Fotoğrafları özelden istiyor ve sonra o fotoğrafları kendi sahte ilanında kullanıyor. Daireyi kendisine aitmiş gibi göstererek, ‘sıkışığım, bu daireyi 5 milyona bırakıyorum’ diyor” dedi.
Dolandırıcılar, uygun fiyatlı ev bulduğunu düşünen alıcıdan kimlik bilgilerini alıyor. Gerçek ev sahibine bu bilgileri verip tapu işlemlerini başlatıyor. Bu sırada hem alıcı hem de satıcı, ortada bir dolandırıcılık olduğunu fark edemiyor. İşlemler hızla ilerlediği için dolandırıcı, hem emlakçıya hem de alıcıya farklı banka hesap numaraları veriyor. Tapuda buluşma anı geldiğinde ise dolandırıcılık gerçeği su yüzüne çıkıyor. Ev sahibi ‘sadece bu kadar para geldi’ derken, alıcı ‘iki farklı hesaba para gönderdim’ cevabını veriyor. Dolandırıcı ise bu aşamada ortadan kayboluyor.
EVİ GÖRMEDEN, BELGELERİ DOĞRULAMADAN ASLA İŞLEM YAPMAYIN
Uzmanlar, "Alıcı, satıcı ve emlakçı; evi görmeden ve belgeleri doğrulamadan işlem yapmamalı. ‘Kelepir ev’ arayışı maalesef büyük kayıplara yol açabilir" diyerek vatandaşı uyardı. Güvenli alım için altın kurallardan bahseden uzmanlar, ilanı veren kişiyle yüz yüze görüşmeden işlem yapılması gerektiğini, gayrimenkulun mutlaka yerinde görülmesini, uzman ve güvenilir emlak danışmanları ile çalışılması gerektiğini, kimlik ve nüfus bilgileri kolayca paylaşılmaması gerektiğini belirttiler.