Sosyal Güvenlik Kurumu’nun (SGK) baş uzmanı İsa Karakaş’ın verdiği bilgiye göre, “Tamamlayıcı Uzun Süreli Bakım Sigortası” sayesinde yaşlılık süreci güvence altına alınacaktır. Peki, bu yeni hazırlanan sigorta sistemi nelere söz veriyor, nasıl işleyiş gösterecek ve vatandaşlara ne tür bir kolaylık sağlayacak? İşte detaylı bilgiler..
Türkiye’nin Bu Sigortaya İhtiyaç Duymasının Sebepleri
TÜİK verileri endişe verici: Erkeklerin ortalama yaşam süreleri 76 yıl, kadınların da 82 yıl. Uzayan yaşam, bakım sorununu da beraberinde getirmektedir. Düşük doğum oranları, ertelenen evlilikler ve kentleşme gibi durumlar, yaşlı nüfusun bakımını güçleştiriyor. SGK’nın baş uzmanı İsa Karakaş, konuya ilişkin değerlendirmesinde “Sosyal güvenlik sistemi söz konusu yükü taşımakta zorluk çekiyor. Artan bakım ihtiyacı, hem aileleri aynı zamanda da devleti zorluyor” şeklinde ifadeler kullanarak yeni sigorta türünün önemini vurguladı.
Mevcuttaki Destekler Yetersiz Kaldı
Yeni Emeklilik Sistemi Geliyor! Her Derde Deva Olacak
Şimdilerde devlet, yaklaşık olarak 535 bin bireye evde bakım yardımı sağlıyor. Fakat, bu destek, talnızca aile üyelerine verilen nakit yardımlardan ibaret ve iyi işleyen bir sisteme sahip değil. Ayrıca sosyal güvenlik kapsamına da girmiyor. İsa Karakaş, açıklamasında “Mevcuttaki destekler ne yaşlıların ihtiyaçlarını yeterince karşılayabiliyor ne de ailelerin yükünü hafifletebiliyor” ifadesini kullandı. İşte bu nedenle “Tamamlayıcı Uzun Süreli Bakım Sigortası” uygulamaya konulacak.
Yeni Hazırlanan Sigorta Sistemi Nasıl Çalışacak?
Hükümet tarafı, Orta Vadeli Program ve Kalkınma Planı çerçevesinde bu yeni sigorta sistemini, sosyal sigortalara dayalı bir yapıyla hayata geçirecektir. Almanya’da 28 senedir başarıyla kullanılan modelden esinlenerek tasarlanan sistemin önemli özellikleri ise şöyle:
Prim Toplama: Çalışanlardan ve işverenlerden prim alınacak, devlet de katkıda bulunacaktır.
Kapsam: Kamu ve özel sektörden hizmet sağlanabilecek.
Hedef: Evde bakımla ilgili sağlanan hizmetler desteklenecektir, Alzheimer, demans ve felç gibi rahatsızlıklara yönelik düzenli yardımlar sunulacak.
Amaç: Yaşlıların ailesine yük olmadan rahat bir yaşam sürmelerini sağlamak.
“Almanya Modeli Türkiye’ye Uyarlanarak Geliştiriliyor”
1995 yılında Almanya’da uygulamaya konulan bakım sigortası, Türkiye’de bir model oluşturuyor. Bu sistem, primler aracılığıyla finanse edilen sigorta hizmeti ile yaşlı bireylere profesyonel bakım sağlarken, ailelerin yükünü hafifletmektedir. Türkiye de benzer bir yapıyı teşvik ederek özel sektörün katılımını artırmayı hedeflemektedir. İsa Karakaş, “Türkiye bu alanda geride kaldı, fakat demografik değişiklikler bu adımı zorunlu hale getiriyor” diyerek uygulamanın ne denli acil olduğunu vurguladı.
Halk İçin Sağlayacağı Faydalar Nelerdir?
Tamamlayıcı Uzun Süreli Bakım Sigortası, yalnızca yaşlıları değil ailelerini de rahatlatacaktır. İşte bu sistemin sundukları:
Mali Destek: Bakım masrafları ailelerin bütçesini zorlamayacak.
Nitelikli Hizmet: Yaşlılar, evlerinde ya da bakım merkezlerinde profesyonel destek alacak.
Sosyal Koruma: Bakım ihtiyacı sosyal güvenlik sisteminin parçası olacak.
Rahat Gelecek: Yaşlılıktaki endişeler azalacak, bireyler huzurlu bir yaşam sürdürecek.
Devletten Beklenen Adım
Devletin tüm planlarında bulunması beklenen bu sigorta sistemi, bir süre sonra hayata geçirilmesi amaçlanıyor. Uzmanlar, hızla yaşlanan bir nüfus dikkate alındığı zaman uygulamanın ivedilikle başlaması gerektiğini düşünüyor. İsa Karakaş, açıklamasının devamında “Bu sigorta her soruna çözüm olacak. Hem bireylerin hem devletin yükünü hafifletecek” diyerek umut verici bir resim çiziyor.
Yaşlılık Döneminde Yeni Bir Dönem
Türkiye’nin yaşlanan nüfusuna yönelik Tamamlayıcı Uzun Süreli Bakım Sigortası” gelecekle ilgili umut vaat ediyor. Bu sistem, sosyal güvenlik sisteminin sürdürülebilirlilik durumunu sağlamanın yanı sıra ailelerin bakım yükünü de hafifletecektir. Vatandaşlar, detaylar belli olmaya başladıkça yaşlılık dönemine dair kaygılarının güvenceye dönüşmesini umutla bekliyor.