Turizm Fakültesi Konferans Salonu’nda yapılan panele, Kayseri Valisi Gökmen Çiçek, ERÜ Rektörü Prof. Dr. Fatih Altun, Kayseri İl Jandarma Komutanı Tuğgeneral Hakan Dedebağı, akademisyenler, öğrenciler ve çok sayıda davetli katıldı.

“CAN VERECEKSİNİZ, KAN VERECEKSİNİZ”

Çalışmalar Devam Ediyor Çalışmalar Devam Ediyor

Panelin öncesinde, "Sürgünün 80. Yılında Ahıska Türkleri" adlı fotoğraf sergisi açıldı. Kayseri Valisi Gökmen Çiçek ve diğer davetliler sergiyi gezdikten sonra, panelin açılışına geçildi. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın ardından konuşan Vali Çiçek, “Türk olmak bedel ister, Türk olarak kalmak daha büyük bedel ister. Dünyanın her yerinde Türk olarak kalmak istiyorsanız, can vereceksiniz, kan vereceksiniz, bedel ödeyeceksiniz” dedi.

İNSANİ OLMAYAN UYGULAMA

ERÜ Rektörü Prof. Dr. Fatih Altun ise vatan ve toprak sevgisinin hiçbir şeyle değiştirilemeyecek kadar değerli olduğunu belirterek, sürgünlerin kültür ve tarih üzerinde silinmez etkiler bıraktığını vurguladı. Dünya Ahıska Türkleri Birliği Genel Sekreteri Fuat Uçar, 80 yıl önceki sürgünün haksız ve insani olmayan bir uygulama olduğunu ifade etti.

NESİLLERE DOĞRU BİR ŞEKİLDE AKTARILMALI

Kayseri Türk Ocağı Başkanı Prof. Dr. Mustafa Ünal da panelin amacının, Ahıska Türklerinin yaşadığı acıların hatırlanması ve bu acıların gelecek nesillere doğru bir şekilde aktarılması olduğunu söyledi. Panelin sonunda, ERÜ Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Remzi Kılıç moderatörlüğünde, Dünya Ahıska Türkleri Birliği Genel Sekreteri Fuat Uçar, Giresun Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dr. Öğr. Üyesi Rasim Bayraktar, Akdeniz Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi Dr. İbrahim Hasanoğlu ve Araştırmacı Yazar Dr. Azad Dedeoğlu, Ahıska Sürgünü hakkında katılımcılara bilgi verdi. Etkinlik, Ahıska Türklerinin sürgün hikâyesinin bir kez daha gündeme gelmesine vesile olurken, bu tarihî olayın unutulmaması gerektiğine dikkat çekildi.

  

Kaynak: FADİME ÖZKARAN