Zorlu şartlar altında gerçekleştirilen bu hasat, hem üreticilerin çalışmalarını hem de bu meyvenin muhteşem değerini de gözler önüne sermektedir.
Türkiye’nin pek çok yerinde “yenidünya” adıyla tanınan ve Alanya’ya özgü sarı rengi ile dikkat çeken muşmula meyvesi, kilogramı 100 ile 150 TL arası fiyatlandırılmakta. Fakat, artan işçilik giderleri sebebiyle her sene daha az sayıda üretici kalıyor.
ALANYA’DA MUŞMULA MEVSİMİ
Antalya’ya bağlı Alanya ilçesinde yetiştirilen coğrafi işaretli olarak bilinen muşmula, halk arasındaki bilinen ismiyle malta eriği, bu sene de tezgahlardaki yerini almıştır. Alanya’ya özgü özelliği ve rengi ile tüm dikkatleri üzerine toplayan bu meyve, oldukça zorlu şartlarda ağaçlardan teker teker toplanmaktadır. Üreticiler, hasat sürecinin yaklaşık olarak bir ay sürdüğünü ve hem iç tüketimde hem de ihracatta büyük talep olduğunu belirtiyor.
Beş dönümlük bahçede üretim yapan çiftçilerden Muzaffer Yıldız, konuşmasında “Hasada yaklaşık olarak 1 ay öncesinden başladık ve şu an devam etmekteyiz. Ürünlerimizi hale kilosu 100 ila 150 TL arası fiyatlarla gönderiyoruz” şeklinde konuşarak emeğin karşılığını alma çabası içinde olduklarını ifade etti.
KÜÇÜK ÜRETİCİLERDEN BÜYÜK ÇABA
Bölgede bulunan küçük üreticiler hasat sürecine aktif olarak katılıyorlar. Ailesine katkı sağlamak için her sene bu mevsimde bahçede olan Mehmet Yıldız, çocukluğundan bu güne muşmula topladığını dile getirdi. “Bu meyveye muşmula diyoruz. Hasatlara da 2-3 hafta öncesinden başladık. Toplama işlemi toplamda bir ay sürmektedir. Kalitesiz ürünlerin piyasaya girmesi bizi etkiliyor fakat şu anda emeğimizin karşılığını almaya başladık” diyerek bilinçli üretimin önemine dikkat çekti.
İŞÇİLİK GİDERLERİ ÜRETİMİ ZORLAŞTIRMAKTADIR
Alanya Avokadocular Birliği’nin başkanlık görevini yürüten ve aynı zamanda da hal işletmecilerinden olan Hilmi Sevilgen, malta eriği meyvesinin insan sağlığı için son derece yararlı bir meyve olduğunu vurguladı. Fakat, sevilgen, her yıl üretimde bir düşüş yaşandığını belirtti ve sözlerine şöyle devam etti: “Üretim azalışının temel sebebi yüksek işçilik giderleri. Bu durum birçok üreticinin bu ürünle yollarını ayırmasına sebep oluyor. ”
“ÜRETİME DEVAM EDİLMELİ” ÇAĞRISI
Mevcut üreticilere karşı Sevilgen, malta eriği meyvesinin üretiminin sürdürülmesi gerektiğinin altını çizdi. “Bu meyve çeşitlilik açısından son derece zengin. Üreticilerimizin bu ürünle yollarını ayırmalarını istemiyoruz. Geriye kalan az sayıdaki üreticimiz için üretimlerini sürdürmeleri çok önemlidir” diyerek bir çağrı yaptı.
Yüksek besin değeriyle ve tadıyla ön plana çıkan muşmula, pazarda kilosu 100 ila 150 TL arası bir fiyatla satılmaktadır. Yurt dışındaki pazar da dahil olmak üzere büyük bir ilgi gören bu meyve, Alanya’da tarımsal markalardan birisi durumuna gelmiştir. Fakat, bu değerin devamlılığının sağlanabilmesi adına üretici desteğinin sürdürülmesi gerektiği sık sık dile getirilmektedir.
Alanya’nın sarı altını şeklinde adlandırılan muşmula, yüksek fiyatlara satılmasına rağmen, üretim sürecindeki zorluklar ve artan maliyetler bu değerli meyvenin geleceğini tehdit ediyor. Üreticiler ve yetkililer, üretimin sürdürülebilirliği adına devamlı destek çağrısı yapmaktadır.