Başkan Hanifi Şimşek, Maden Kanununun 24. Maddesi ile ilgili çalışmalar yürüttüklerini belirterek, “UMREK: Maden Kanununun 24. Maddesinin dördüncü fıkrasına göre, muhtemel rezerv alanlarının IV. Grup maden işletme ruhsat sahalarında on yıl, diğer grup maden işletme ruhsat sahalarında beş yıl içinde Ulusal Maden Kaynak ve Rezerv Raporlama Koduna göre kaynak ve/veya rezerv haline getirilmeyen alanlar da taksir edilir hükmü bulunmaktaydı. Bu kanun hükmü gereğince 28 Şubat 2024 tarihine kadar mermer/doğaltaş işletme ruhsatlarının muhtemel rezerv alanlarının UMREK Koduna göre kaynak ve/veya rezerv haline getirilmeyen alanların taksir edilmesini zorunlu hale getirmekteydi,” dedi.
ENERJİ ÜRETİM TESİSİ KURULABİLECEK
Başkan Şimşek, Maden Kanununun 24. Maddesinin 4. fıkrasında 11 Mayıs 2024 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanan değişiklik ile, muhtemel rezerv alanlarının IV. Grup maden işletme ruhsat sahalarında on yıl içinde Ulusal Maden Kaynak ve Rezerv Raporlama Koduna göre kaynak ve/veya rezerv haline getirilmeyen alanlar da taksir edilir halini aldığını belirtti. Bu değişiklik ile mermer/doğaltaş işletme ruhsat sahalarında UMREK kodunun uygulanmaması sonucunda ruhsatlarda muhtemel rezervlerin taksir edilme tehlikesinin yaşanmaması sağlandı. Ayrıca, yenilenebilir enerji kaynaklarına dayalı lisanssız enerji üretim tesisleri kurulabilmesi için girişimlerde bulunduklarını belirten Şimşek, “Maden Kanununun 3. Maddesindeki Altyapı Tesisleri tanımında 10 Nisan 2023 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan bir değişiklik yapılarak, madencilik faaliyetleri kapsamında ihtiyaç duyulan elektrik enerjisini karşılamak üzere kurulan yenilenebilir enerji kaynaklarına dayalı lisanssız enerji üretim tesisleri ibaresi eklendi,” dedi. Bu sayede maden sahalarında madencilik faaliyetleri kapsamında ihtiyaç duyulan elektrik ihtiyacına yönelik lisans almaksızın güneş, rüzgar gibi enerji üretim tesisi kurulabilmesinin yolu açıldı.
YENİ MADEN YÖNETMELİĞİ
Başkan Şimşek, “11 Aralık 2022 tarihinde yürürlüğe giren yeni Maden Yönetmeliği ile idari para cezalarında içtima düzenlemesi getirildi. Bir fiil ile kanunda yaptırım düzenlenen birden fazla ihlalin gerçekleşmesi ve bu ihlallere ilişkin birden fazla idari para cezası öngörülmesi halinde yüksek olan idari para cezası verilir hükmü ile bir fiilden dolayı birden fazla para cezası verilmesi önlenmiş oldu,” dedi.
ORMAN MEVZUATINDA DEĞİŞİKLİKLER
Başkan Şimşek, Orman Kanununun 16. Maddesinde yapılan değişiklikler hakkında da bilgi verdi. “1 Mart 2023 tarihinde TBMM’ye verilen teklif ile Devlet ormanları içinde maden aranması ve işletilmesi ile madencilik faaliyeti için zorunlu; tesis, yol, enerji, su, haberleşme ve altyapı tesislerine, fon bedelleri hariç, bedeli alınarak Tarım ve Orman Bakanlığınca izin verilebilir hükmü getirildi. Ayrıca, temditler dahil ruhsat süresince müktesep haklar korunmak kaydı ile Devlet ormanları sınırları içindeki tohum meşcereleri, gen koruma alanları, muhafaza ormanları, verimli orman alanları, orman parkları, endemik ve korunması gereken nadir ekosistemlerin bulunduğu alanlarda maden aranması ve işletilmesi, Tarım ve Orman Bakanlığının muvafakatine bağlıdır hükmü de eklendi” dedi.
İTHAL DOĞALTAŞLARA İLİŞKİN MEVZUAT
Başkan Şimşek, zengin doğaltaş yataklarına sahip ülkemize ithal taş girişinin engellenmesi veya kısıtlanması için İthalat Genel Müdürlüğüne müracaat ettiklerini belirtti. “2023 yılının başından itibaren 68.02 pozisyon no.lu ithal ürünlere ilave gümrük vergisi getirildi,” dedi.