“Bir kaşığı bir kutu kolajene eşdeğer” olan bu doğal gıdalar, sizi gençliğinizin 20 yıl öncesine götürebilir. Kolajenin sağlık ve estetik bakımından çok geniş etki alanları mevcuttur.
Vücudumuzda en fazla bulunan protein olan kolajen, adeta bir “yapıştırıcı” görevi üstlenir. Cilt üzerinde, saçlarda, kemiklerde, kas ve eklemlerde, damar ve bağırsaklar üzerinde farklı dokuların yapısını koruyarak önemli bir rol oynar. Bu sebeple, pek çok insan kutularla kolajen takviyesi kullanmaya yönelmektedir.
KOLAJENE EŞ DEĞER DOĞAL ÜRÜNLER
Yaşlanma belirtilerini geciktiren kolajen, bedeni köklü bir şekilde dönüştürmektedir. Cildin elastikiyetini artırarak eklem ağrılarının azalmasına yardımcı olur. Kolajen, besinler yoluyla elde edilebilir.
1. Kemik Suyu (Jelatinli)
Kolajen bakımından zengin bir kaynak olan kemik suyu, jelatin ve amino asitler (glisin, prolin) açısından da oldukça değerlidir. Bir kase kemik suyu, neredeyse bir porsiyon kolajen takviyesi kadar etkilidir.
Konsantre hale getirildiğinde jel kıvamına gelir; bu şekilde 1 yemek kaşığı kadar jöle formunda olanı kolajen deposu olarak bilinir. Evde ilikli kemiklerle 8-12 saat boyunca kaynatılarak hazırlanabilir. Uygun şartlarda saklandığında, bir kaşığı bile etkili olabilir.
2. Balık Derisi / Kılçığı ile Pişirilmiş Balık
Deniz kaynaklı olan ve kolajen açısından oldukça zengin olarak bilinen ; özellikle morina ve somon balığı derisi içinde yüksek oranda kolajen barındırır. Çorba gibi balığın suyunu içmek ya da derisini tüketmek, önemli bir kolajen katkısı sağlamaktadır. Kurutulmuş balığı kolajeni ise, (marine collagen powder) da etkili bir toz formu olarak bilinmektedir.
3. Toz Jelatin (Doğal, Sığır Kaynaklı)
Aynı amino asit bileşenlerine sahiptir. 1 kaşığı kadar oz jelatin, 10 gram kolajene eşdeğer bir miktar olabilmektedir. Smoothie, çorba ya da kahve gibi yiyeceklere karıştırılıp kullanılabilir.
4. Yumurta Kabuğunun Zarı (Evde Kurutulup Öğütülen)
Yumurta kabuğunun içinde yer alan ince zar, doğal olan kolajen kaynağıdır. Kurutulup toz haline getirilebilir (ancak hijyen açısından dikkat edilmelidir).
5. Spirulina ile Chlorella (Yosunlar)
Bu besinler teknik olarak kolajen içermemekle birlikte, kolajen üretimi durumunu destekleyen amino asitler ve antioksidanlar sağlar.
Bu süper gıdalardan bir kaşığı, vücudun kolajen üretimini teşvik edebilir.
KOLAJEN ÜRETİMİNİN ARTMASINI SAĞLAYAN BESİNLER
C vitamini desteği (mesela limon, kivi, kırmızı biber): Kolajende sentez için gereklidir.
Çinko desteği (kabak çekirdeği, kaju, kırmızı et): Enzimlerin aktivasyonu için hayati bir unsurdur.
Bakır desteği (kakao, susam, karaciğer): Kolajeni çapraz bağlar oluşturarak sağlar.