Hatay Valiliği’nin girişimleriyle coğrafi işaret belgesine sahip olan şehre özel 6 ürünün EXPO Alanı’nda yer alan bir yemekhanede düzenlenen program ile birlikte tanımının yapıldığı bilgisi paylaşıldı. Programda konuşan Vali Mustafa Masatlı, Hatay mutfağının tüm özelliklerinin ve günümüze kadar korunan zenginliklerinin coğrafi alanda işaretlenmesinin çok önemli olduğunu söyledi.

Depremden etkilenen şehirlerin yeniden ayağa kalkması adına gereken tedbirlerin gecikmeksizin alındığını vurgulayan Vali Masatlı, ekonomiyi yeniden rayına oturtmanın en önemli ve öncelikli hedeflerden biri olduğunu ifade etti. Masatlı erel ürünlerin hazırlanmasında, işlenmesinde ve üretilmesinde desteklerin devam ettiğini bu desteğin de şehrin ekonomisini canlandırmak ve insanları motive etmek açısından özellikle önemli olduğunu açıkladı.

Daha önce şehre özel 25 ürün için ‘Coğrafi İşaret Belgesi’ alındığını be lirten Vali Mustafa Masatlı, konuşmasında şu ifadeleri kullandı:

“Hatay Valiliği olarak coğrafi işaretleme başvurusunda bulunduk ve son açıklanan sonuçlar çerçevesinde şeyh mualla yemeğinin, şiş börek çorbasının, tepsi oruğunun, zılk sarmasının, cevizli biberin ve humusun tescil edilmesiyle coğrafi işaret sayısını 31’e çıkarmış olduk. Sonucunun beklediğimiz toplam 85 başvuru daha bulunmaktadır. Bunların sonuçlanması halinde 116 coğrafi işaret ile Hatay, coğrafi işaret sayısında Türkiye genelinde ilk sıralara yerleşecek.

Yangının ardından resmi kurumlar incelemelerine devam ediyor! Yangının ardından resmi kurumlar incelemelerine devam ediyor!

Vali Mustafa Masatlı, hem Türkiye’nin hem de Hatay’ın zenginliğinin farkında olduklarını, bu zenginliklerin tüm platformlarda kayıt altına alınmasını sağlayarak ülkeyi ve Hatay’ı daha ileriye taşınması kararlılığında olduklarını da ifade etti. 

Kaynak: SAFİYE KALENDER