Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü’nün (TKGM), 2025 yılı içinde yürürlüğe alınacak olan yeni yönetmeliğine göre, gayrimenkul sektöründe köklü değişikliklere gidiliyor. Bu durumda gayrimenkullerin gerçek değerine göre alım-satımlarının yapılmasını sağlayabilmek ve aynı zamanda da devletin vergi kaybı yaşamasını önlemek için Gayrimenkul Değerleme Ofisi’nin kurulması planlanmaktadır. Merkez, gayrimenkul değerleme sürecine daha fazla şeffaflık ve adalet getirecektir.

Yeni Stratejik Plan ile 3 Boyutlu Şehir Modeli

2024-2028 stratejik planında 3 boyutlu şehir modeli, gayrimenkul bilgi sistemi ve daha fazlasının geliştirilmesi hedefleniyor. Yenilik, konut sakinlerine web veya mobil uygulama üzerinden konutun büyüklüğü, görünümü ve oda sayısı şeklinde bilgileri sunuyor. Aynı zamanda sistem Maks ve Takbis ile entegre edilerek gayrimenkulün güncel durumu izlenebiliyor. Güneş potansiyeli ile gürültü seviyeleri gibi çevresel faktörler de bu kapsamda değerlendirilebilir.

Bozuk süt nasıl anlaşılır? Bozuk süt içilirse ne olur? Bozuk süt nasıl anlaşılır? Bozuk süt içilirse ne olur?

“Değer haritaları oluşturmak için veri havuzunu kullanılacak”

Gayrimenkul sektörü için de bir veri havuzu oluşturma planları var. Kadastro kayıtlarından, tapu kayıtlarından, yapı projelerinden ve imar haklarından elde edilen bilgiler birleştirilerek gayrimenkul değer haritaları oluşturulmaktadır. Bu haritalar vergilendirmeden kamulaştırmaya, yatırım analizlerine kadar pek çok alanda kullanılıyor.

“Spekülatif fiyat enflasyonunun önlenmesi”

Yeni düzenlemelerle gayrimenkul piyasası içerisinde spekülatif fiyat enflasyonunun önlenmesi ve tapuların harçlarının gerçek değerler üzerinden alınması hedefleniyor. Aynı zamanda yatırımcıların yer seçimi analizlerini destekleyecek bir veri altyapısı sağlar. Gayrimenkulde daha adil, daha sürdürülebilir sistemin temelleri bu yöntemle atılmış olacak.

Bu değişiklikler Türkiye gayrimenkul sektörünün hem daha şeffaf hem de düzenli bir yapıya kavuşmasını sağlayacak.

Kaynak: ODAK HABER MERKEZİ