Çağımızın en çok görülen sağlık sorunlarından birisi olan unutkanlık ile birlikte dalgınlığa karşı yüzyıllardır kullanılan doğal bir çare, hala ilgiyle araştırılmaktadır. Osmanlı hekimi İbn-i Şerif’in hafıza kaybına karşı bugün bile tıbba ilham veren bir tedavi yöntemi geliştirmiştir. İşte asırlardır süregelen unutkanlık reçetesi..
“İBN-İ ŞERİF’İN YÜZYILLIK ŞİFA REÇETESİ”
Unutkanlık ile dalgınlık gibi hafıza bozuklukları sadece modern çağın değil, geçmiş zamanda da önemli sağlık sorunlarındandır. 15. yüzyılda Osmanlı İmparatorluğu’nda yaşayan ünlü hekimlerden İbn-i Şerif, bu tür sorunlara yönelik farklı doğal tedavi yöntemlerini geliştirdi. İbn-i Şerif, hafızanın güçlenmesi be aynı zamanda da unutkanlığı önleyebilmek adına yazdığı ‘Yadigar’ adını verdiği tıp kitabında bu harika tarifi paylaşmıştır. Bu kadim çareler, hafıza bozukluklarına çözüm arayan insanlara yönelik ilham kaynağı olmaya devam ediyor.
İbn-i Şerif’in unutkanlığa karşı uyguladığı tedavi yöntemi, özellikle sabahları doğal macunlarla gargara yapma yöntemi ilgi çekmiştir. Ayrıca bu tarifte kullanılan bitkisel karışım, unutkanlık gibi sorunlara etki gösterdiği söylenen geleneksel çare şeklinde günümüze kadar da gelmiştir.
UNUTKANLIK VE DALGINLIĞA SİRKE-MACUN TARİFİ
Sirke ve macun, İbn-i Şerif’in unutkanlık tedavisi için kullandığı en önemli maddelerden biridir. İşte bu tariflerin nasıl yapıldığı ve kullanımı;
1. Gargara tarifi:
İbn-i Şerif, unutkanlığı ve dalgınlığı önlemek için gargara yapmayı tavsiye ediyor. Unutkanlık karşıtı gargara tarifi oldukça basit ve tamamen doğal malzemelerden oluşuyor.
Akırkarha bitkisi
Mevizec (ya da diğer doğal şifalı bitkiler)
Hardal
Kebere kökü (doğranmış ve elenmiş olması gerekir)
Bu malzemeler balla karıştırılarak veya reçel (veya sirke) ile ezilerek kullanılmaktadır. Bu şekilde gargara hazırlayıp düzenli bir şekilde kullanabilirsiniz. Bu karışımı daha etkili kılan en önemli malzeme Abkame’dir (sirke).
2. Macun-ı Lübban tarifi:
İbn-i Şerif hafızanın güçlenmesi adına her sabah düzenli tüketilmesi gereken Macun-ı Lübban adı verilen tarifi önermektedir. Bu macun aşağıda yer alan malzemelerle hazırlanmaktadır;
Topalak
Dar-i fülfül (uzun biber bardağı)
Zencebil (her birinden eşit miktarda)
Bu malzemeler ezilip elendikten sonra içine kefirin üç katı kadar bal katılarak karıştırılır. Karışım, arpanın içinde 40 günlük depolamanın ardından kullanıma hazır hale geliyor. Günlük en fazla 2 dirhem tüketilmesi tavsiye edilmektedir.
İBN-İ ŞERİF’TEN BESLENME ÖNERİLERİ
İbn-i Şerif, unutkanlığın tedavisinde bitkisel tedavinin yanı sıra doğru beslenmenin de önemini vurguluyor. Hafızayı güçlendiren besinlerden biri de tavuk kalyesi ama bir diğer önemli besin ise ceviz yağında pişirilen nohut ezmesi. Bu tür besinleri düzenli tüketmek unutkanlık sorunlarına karşı etkili olabiliyor.
“Sirkenin Gücü ve Doğal Çözümler”
Sirke, yüzyıllardır sağlığı iyileştirmek için kullanılan tıbbi bir maddedir ve İbn Şerif’in tariflerinde önemli yer tutar.
Sirkenin asidik özelliği vücuttaki çeşitli dengelerin korunmasına yardımcı olmakla birlikte sindirim ve hafıza üzerinde de faydalı etkileri olduğu bilinmektedir. İbn-i Şerif’in tarifinde kullanılan sirke, sadece gargara olarak değil, de vücuda faydalı etkileri olan bir macun karışımı olarak da kullanılmaktadır.