Anadolu Sağlık Merkezi Hastanesi’nden Uzman Psikolog Ezgi Dokuzlu Tezel, sıcak havaların isteksizlik, aşırı yorgunluk hissi, tahammülsüzlük ve çabuk öfkelenme gibi sorunlara neden olabileceğini belirtiyor. Sıcaklar ve nemin, kişinin uyku kalitesini ve süresini olumsuz etkilediğini vurgulayan Tezel, "Bunaltıcı sıcakların etkisiyle uykusuzluk, kişinin gün içerisindeki işlerde de veriminin düşmesine ve dikkat sorunları yaşamasına yol açabiliyor. Üst üste yaşanan uyku düzensizlikleri kişinin yaşam kalitesini önemli ölçüde düşürüyor. Kişi, günlük yaşamında uykusuzluğun etkisiyle dünün yorgunluğunu ertesi güne taşıyor ve daha sabırsız, daha isteksiz oluyor. Bu durum, kendimizi ve çevremizi etkileyen, sosyal yaşamımızdaki ilişkilerimize yansıyan bir sorun” diyor.

Sicak Hava Sosyal Iliskileri Olumsuz Etkileyebiliyor 6084-1

Sağlıksız Beslenme ve Sıcak Hava

Tezel, sıcak havaların kişileri yemek hazırlamaktan üşenip sağlıksız gıdalara yönlendirdiğini veya iştahsızlığa neden olduğunu belirtiyor. Bu faktörlerin yaşam kalitesini düşüren unsurlar olduğunu söyleyen Tezel, “Aşırı sıcak havalar kişide çarpıntı, nefes darlığı, bayılma hissi, bunalma veya panik hali yaratabilir. Sıcak havaya maruz kalan panik bozukluğu olan hastalar, deneyimledikleri bu durumu yanlış yorumlayabilirler. Rahatsızlıklarından dolayı bu durumu yaşadıklarını düşünüp olumsuz etkilenebilirler. Eğer çevrenizde bu sorunu yaşayanlar varsa empati çerçevesinde açıklama yapabilir ve yaşadığı sıkıntının herkesin yaşayabileceği normal bir durum olduğunu anlatabilirsiniz” dedi.

17 yaşındaki çocukları öldürülen aile üyeleri, katil zanlısının en ağır cezayı almasını istiyor! 17 yaşındaki çocukları öldürülen aile üyeleri, katil zanlısının en ağır cezayı almasını istiyor!

Sicak Hava

Depresyon ve Sıcak Hava

Birçok bilimsel araştırmaya göre, aşırı sıcak havalar depresyonu tetikleyebiliyor. Tezel, kötü ve rahatsız hissedildiğinde veya baş edilemeyen durumlarda uzman desteği almaktan kaçınılmaması gerektiğini ifade ediyor. Psikiyatrik tedavi sürecinde kullanılan bazı ilaçların dolaylı olarak aşırı sıcaklarda kişiyi olumsuz etkileyebileceğini belirten Tezel, “Ya da kişi kendini daha iyi hissetmek için bilinçsizce ilacı veya tedavi yöntemini değiştirmeye kalkabilir. Bu yanlış davranışlar yerine, akla takılan bütün soru işaretleri için mutlaka bir doktora danışılmalı” diyor.

Psikolojik Sağlık İçin Tavsiyeler

Bu dönemde aşırı sıcağa maruz kalmaktan kaçınmanın, düzenli uyumaya ve bol sıvı tüketimine özen göstermenin, iş yerinde, evde veya sosyal ortamlarda daha fazla empati ile ilişkilerin sürdürülmesine dikkat etmenin psikolojik sağlık için çok önemli olduğunu vurgulayan Tezel, “Sıcak ve bunaltıcı hava sebebiyle; daha gergin, daha tahammülsüz ve daha huzursuz hissedebiliriz ama sağlığımız için yapmamız gereken, bu duyguların geçici olduğunu bilerek yaşadığımız sıkıntının herkesi olumsuz etkilediğini unutmadan birbirimize karşı daha anlayışlı olmak” diye konuşuyor.

Kaynak: GAMZE KOÇAK