Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Aslan’a Uluslararası İlişkiler Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdür Yardımcısı Öğr. Gör. Cemile Terzier’in eşlik ettiği toplantıda açılış konuşmalarını Özbekistan Cumhuriyeti Yükseköğretim, Bilim ve İnovasyon Bakanı Birinci Yardımcısı Komiljon Karimov, Özbekistan Uluslararası İpek Yolu Turizm ve Kültürel Miras Üniversitesi Rektörü Aziz Abduhakimov, Azerbaycan Devlet Ekonomi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Adalat Muradov, Kırgızistan-Türkiye Manas Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Alpaslan Ceylan, Taşkent Devlet Şarkiyat Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Gulchekhra Rikhsiyeva ve Hoca Ahmet Yesevi Uluslararası Kazak-Türk Üniversitesi Mütevelli Heyet Başkanı Prof. Dr. Muhittin Şimşek gerçekleştirdi.

Emirdağ’da Cafer Kızılırmak Camii ve Külliyesi İçin Protokol İmzalandı! Emirdağ’da Cafer Kızılırmak Camii ve Külliyesi İçin Protokol İmzalandı!

BİLİM VE EĞİTİM ARASINDA İŞ BİRLİĞİ

Özbekistan Yüksek Öğretim, Bilim ve İnovasyon Bakan Birinci Yardımcısı Karimov, konuşmasında bilim ve eğitim alanındaki iş birliğinin geliştirilmesine katkıda bulunacak etkinliğin önemine değindi. Türk Devletleri Teşkilatı (TDT) Genel Sekreter Yardımcısı Sadi Jafarov, birlik üyesi üniversitelerin eğitim alanındaki imkanlarını kullanarak somut sonuçlar elde etmek amacıyla TÜRKÜNİB bünyesinde iş birliğine ilişkin konuların tartışılmasının ve üye üniversiteler arasında öğrenci değişimi ile staj programlarının geliştirilmesinin önemini vurguladı.

PROGRAMIN SÜREKLİLİĞİ İÇİN ÖNEM TAŞIYOR

Toplantıda konuşan Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Aslan, Orhun Değişim Programı kapsamında Türk Devletleri arasında sağlık anlaşmaları yapılmasının önemine değinerek, programa katılan öğrenciler için ücretsiz barınma imkânının sağlanması amacıyla T.C. Gençlik ve Spor Bakanlığı’na bağlı Kredi Yurtlar Kurumu ile TÜRKÜNİB arasında protokol imzalanmasının da programın sürekliliği için önem taşıdığını ifade etti Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Aslan, ayrıca TÜRKÜNİB’e üye olmak için TDT’ye üye ülkelerin devlet üniversiteleri arasında hiçbir koşul aranmaması gerektiğini de vurguladı.

GÖRÜŞ ALIŞVERİŞİNDE BULUNDU

Orhun Değişim Programı’nın fırsatlarının ve zorluklarının ele alındığı toplantıda 2023-2024 dönemi için TÜRKÜNİB’in faaliyetlerine ilişkin yol haritası konuşuldu. Taraflar ayrıca birliğe üye olmak isteyen üniversitelerin başvuruları konusunda da görüş alışverişinde bulundu. Toplantı sırasında Hoca Ahmet Yesevi Uluslararası Kazak-Türk Üniversitesi tarafından yayınlanan ve 20 ciltten oluşan Türk Edebiyatı İsimler Sözlüğü Ansiklopedisi, Mütevelli Heyeti Başkanı Prof. Dr. Muhittin Şimşek tarafından katılımcılara takdim edildi. Özel Toplantı’nın ardından katılımcılar Efrâsiyâb (Alp Er Tunga) başlıklı çalıştaya katıldılar. Onursal konuşmacı Nobel ödüllü Prof. Dr. Aziz Sancar da çalıştay katılımcılarına video konferans yoluyla hitap ederek Türk mirasının korunması ve genç nesillerin eğitilmesi konusundaki düşüncelerini paylaştı. //HABER: FADİME ÖZKARAN

 

Editör: TE Bilisim