Tescili ile koruma altına alınan Afyonkarahisar Patatesli Ekmeğimiz; geleneksel tadı için gerçek bir ustalık ve yapımının her aşamasında özel usuller gerektirir. Yerel halkın anılarında bir gün öncesinden başlayan hazırlıklar, kulaklarımızda hamurun yoğrulma sesi, fırına gidiş maceraları, iştahlı bekleyişler ve damaklarımızı şenlendiren o tat yolculuğunu dünyayla buluşturacağız.

Çalışmalar sürüyor

Coğrafi işaret yerelliğin dünya ile buluşmasıdır. Zaman ise yöresel ürünlerimize marka değerlerini verme zamanıdır. Meşhur Patatesli Ekmeğimizin yanında Afyonkarahisar Belediyesi olarak ‘Afyon Lokumu’ ve ‘Afyon Kaymaklı Ekmek Kadayıfı’ içinde Türk Patent ve Marka Kurumu’na başvurularımız yapıldı. Coğrafyamızdan doğan; doğal,  ekonomik, kültürel değerimiz 21. yüzyılın kaynaklarıyla birleştirerek gelecek kuşaklarımıza verimli birer miras olarak bırakılacak. 81 ile örnek olmak isteyen Afyonkarahisar Belediyesi; bu ürünlerin dışında şehrimiz ile özdeşleşmiş diğer yöresel ürünlerimizin de coğrafi işaretli ürünler kategorisine girmesi ve ticari değer haline gelmesi için çalışmalarına devam ediyor. 

PATATESLİ EKŞİ MAYALI EKMEĞİ

Afyonkarahisar Patatesli-Ekşi Mayalı Ekmek kırsalda köylüler ya da kent merkezinde mahalle fırınlarında ev hanımları tarafından yapılır. Genellikle aynı yöntemlerle yapılmakla beraber küçük reçete yada proses farklılıkları çeşitli lezzet ve biçimlerin ortaya çıkmasını sağlamıştır. Afyonkarahisar’ın patatesli ve ekşi mayalı ekmeği bu anlamda köy ekmeği kavramına en yakın ekmek türlerindendir. Ekmekler ekşi maya ile yapılır, ekşi mayaya ilave olarak fırınlarda endüstriyel mayada da ilave edilebilir. Evlerde yapılan ekmekler ise tamamen doğal ekşi maya ile yapılmaktadır.Afyonkarahisar'da ekmek hazırlanırken lezzetini, besin değerini artırmak ve bayatlamayı geciktirmek için içine haşlanmış patates ilave edilir. Taş tabanlı fırınlarda pişirilir. Diğer geleneksel ekmeklerden farkı, ekşisinin aroması ve gözenek yapısının daha zengin oluşudur. Yörenin patatesi ekmeğe farklı bir doku katmaktadır. Yoğun olmayan bir ekşisi ve kendinden emin, mütevazı bir aroması vardır.

 

Editör: TE Bilisim