Beklenen sonunda oluyor! Tüm çalışanlara müjde gibi haber… Kademeli emeklilikte son dakika Beklenen sonunda oluyor! Tüm çalışanlara müjde gibi haber… Kademeli emeklilikte son dakika

Bu müdahalede bir ekip, hem sistemin uygulanmasında yer aldı.

Bu yeni teknoloji hakkında bilgi veren Kardiyoloji bölümü öğretmenleri Prof. Dr. İ. Doğu Kılıç, Doç. Dr. İpek Büber ve Dr. Öğr. Gör. Işık Tekin, kalp damarlarındaki kireçli tıkanıklıkların nasıl giderildiğini anlattılar. İntravasküler litotripsi işlemi, damarları daraltan kireçli tıkanıklıkları yüksek basınçlı ses dalgaları kullanılarak kırar. Bu işlem, ateoskleroz yani damar sertliği durumunda, damar duvarında kolesterol birikimine dayalı iltihabi plaklar meydana gerir ve damarları daraltır. Damarlardaki bu plağın içinde, diş ve kemikler başta olmak üzere vücuttaki kalsiyum minerali birikebilen (kireçlenme) birikimler de vardır.

Yine aynı ekipten olan Doç. Dr. İpek Büber de damar kireçlenmesini tedavi konusu oldukça, her zaman yaşam tarzı değişiklikleri ve ilaçlarla tedavi edildiğini söyledi. Ancak kan akışını kısıtlayacak düzeye ulaştığında, plağın balon ve stent tedavileri ile açılması gerektiğini belirtti ve ekledi: "Bu durumlarda, damar duvarında biriken kalsiyum miktarı fazla ise, stentler yeterince açılamayabilir ve bu durum stentin tekrar tıkanmasına ya da kalp krizi gibi ciddi durumlara yol açabilir. Bu nedenle, çok kireçli damarlarda rotablator denilen, damarın içinde tünel açıcı bir matkap gibi ilerleyerek kireci küçük parçalara ayıran bir sistem kullanılabilir. Son yıllarda, böbrek taşlarının kırılmasında kullanılan ve damar içine ulaştırılabilen şok tedavisi yöntemi (litotripsi) kireçli damarlarını onarılmasında kullanılabiliyor." dedi.

Editör: Duygu Özger