Doktorunuza gittiğinizde sorularınızın olması doğaldır. Sonuçta açık iletişim durumu sağlığınızı daha fazla anlamanıza destek olacaktır. Fakat, bazı sorular doktoru rahatsız edebilir, iletişim kalitesini düşürebilir ya da uzmanlığına saygısızlık şeklinde algılanır. Olumlu doktor-hasta ilişkisini kurbilmek adına bu 10 sorudan kaçının.

Bu teşhis doğru mu, bundan emin misiniz?

Doktorlar kapsamlı bir eğitime sahiptir ve teşhislerini yılların bilgisine dayandırırlar. Geçerli bir neden olmaksızın tanının sorgulanması saygısızlık gibi görünebilir. Bu sorunun yerine şu soruyu sormayı deneyin: “Teşhisi ve bana yapılmış olan testleri açıklar mısınız? Bu, doktorunuzun uzmanlığını sorgulamadan süreci anlamanıza ve bilgi edinmenize olanak tanır.

Neden antibiyotik vermediniz?

Her hastalık antibiyotik ilaç alımını gerektirmez. Gerekmedikçe antibiyotik kullanımı direnç sorunlarına neden olur. Bu soru yaygın bir yanılgıyı yansıtıyor. En iyi tedavi yöntemine doktorunuzun karar vermesine izin verin. Belirtilerinize ve testlerinizin sonuçlarınıza göre doktorunuzun tedaviye karar vermesine izin verin.

Kilo vermem şart mı?

Eğer bir doktor sağlık açısından kilo kontrolüne öncelik veriyorsa bu onun sorumluluğundadır. “Gerçekten mi?” gibi bir soru konuyu küçümsemek olarak algılanır. Bu sorunun yerine kilo yönetiminin sağlığınızı nasıl iyileştirebileceğini veya hangi ulaşılabilir hedefleri önerdiğini sorabilirsiniz.

İlaç alırken alkol alabilir miyim?

Bu soruyu sormanın yerine doğrudan doktorunuza aldığınız ilaçların alkolle olumsuz etkileşime girip girmediğini sorun. Bu şekilde, kullandığınız ilaca göre daha ayrıntılı tavsiyeler alabilirsiniz.

Avrupalılar Peşine Düştü! Kilosu 4 Bin Lira: Türkiye’de Tek Bir Yerde Üretiliyor! Avrupalılar Peşine Düştü! Kilosu 4 Bin Lira: Türkiye’de Tek Bir Yerde Üretiliyor!

İlacın yerine alternatif tedavileri kullanabilir miyim?

Tamamlayıcı tedavileri öğrenmenin yanlış bir tarafı yok ama reçeteli ilaçları kanıtlanmamış yöntemlerle değiştirmek tehlikeli olabilir. Daha sağlıklı bir yaklaşım, tamamlayıcı ve daha güvenli seçeneklerin olup olmadığını doktorunuza sormaktır.

Hastalar teşhislerini internet üstünden doktorlarına sunabilmektedir. Belirtilerinizi paylaşmak doğaldır ancak sürekli olarak kendinize teşhis koymaya odaklanmak, doğru teşhisin yapılmasını engelleyebilir. Doktorunuza bütün belirtilerinizi anlatın ve teşhis alın.

Daha ne kadar yaşayabilirim?

Yaşam beklentisini tahmin etmek zordur. Bu soru doktorları zor durumda bırakabilir. Bunun yerine genel olarak şu soruyu sorun: “Bu durumda gelecekte ne bekleyebilirim?” Bu raez sorular sorarak gelecek hakkında bilgi edinebilirsiniz.

Bana bu ilacı yazar mısın?

Belirli ilaçlara yönelik özel talepler, özellikle kontrollü ilaçlar konusunda hekimler arasında şüphe yaratabilir. Belirtilerinizi tanımlayın ve doktorunuzun sizin en iyi tedaviyi belirlemem durumuna izin vermelisiniz.

Neden böyle acele ediyorsun?

Doktorların programları genellikle sıkıdır ve her hastayla yalnızca sınırlı bir süre geçirebilirler. Bu soru doktor-hasta ilişkisinde gerginliğe neden olabilir. Bunun yerine zamanınız kısıtlı olduğundan önemli noktaları açıklamalarını isteyebilir veya daha sonra kullanabileceğiniz kaynakları önerebilirsiniz.

Ne kadar kazanıyorsunuz?

Bir doktorun gelirinin sorulması son derece uygunsuz görülüyor. Bu tür sorular kişisel sınırları aşar. Tıbbi tavsiyeye odaklanabilmek e kişisel meselelere karışmamak en iyisidir.

Verimli doktor-hasta ilişkisi saygı ve anlayış durumuna dayanmaktadır. Bu soruları sormamak profesyonel iletişim ve aynı zamanda da iyi bir sağlık hizmeti deneyimi sağlamak için önemlidir. Unutmayın: Doktorunuz size tavsiye ve destek vermek için görevdedir. Kelimelerinizi dikkatli seçebilmek büyük bir farklar yaratmaktadır.

Kaynak: SAFİYE KALENDER