Konut satışlarının ve ikinci el otomobil satışlarının azalmış olması, noterlerdeki durgunluğun başlıca sebepleri arasında gösteriliyor.

Noterlerde İşlem Sayısında Büyük Düşüş

Araç satışlarındaki düşüş, İstanbul İstoç Oto Ticaret Merkezi’ndeki noterlere de yansımış durumda. Geçtiğimiz yıla göre araç satışı işlem sayısında yüzde 40’a yakın bir düşüş olduğu öğrenildi. Geçen yıl yatırım amaçlı otomobil alan vatandaşların bu yıl görülmemesi de noterlerdeki sessizliğin dikkat çekici bir diğer sebebi. Otomobil satışı yapan bayilerin sıfır araç fiyatlarını kampanyalarla düşürmesi, ikinci el otomobil satışlarını olumsuz etkileyen bir diğer faktör olarak öne çıkıyor.

Noterler bomboş: İkinci el otomobil satışları durdu!

Sıfır Araç Kampanyaları İkinci El Piyasasını Vurdu

Bakırköy 24’üncü Noterliği Başkatibi Ahmet Turan, ikinci el otomobil piyasasındaki durgunluğu şu sözlerle değerlendirdi: “Geçen yıla göre bu yıl ortalama yüzde 40 ikinci el otomobil satışında bir düşüş var. Bunun farklı nedenleri var. Şu anda 7 Temmuz itibariyle ‘Güvenlik Paketi’ ile ilgili bayilerin yapmış olduğu sıfır araçlarda kampanyalar var. Bu nedenle vatandaş sıfır araca yönelmiş durumda. Dolayısıyla bu da ikinci el otomobil satışını olumsuz etkiliyor. Bu durum noter işlemlerini olumsuz etkiledi.”

Araç Satışlarındaki Dramatik Düşüş

Ahmet Turan, geçtiğimiz yıl sadece kendi bölgelerindeki oto galericiler sitesinde günlük 400 araç satışı yapılırken bu rakamın bu sene 150’ye düştüğünü belirtti. Turan, “Vatandaş artık aracı yatırım aracı olarak görmüyor. Şu anda vatandaşlar nakit parasını faizde kullanıyor. Dolayısıyla otomobil satışı eskiye göre azalmış durumda. Bu da noter işlemlerini olumsuz etkiliyor” diye konuştu.

Altın Fiyatlarında Son Durum: 18 Eylül Çarşamba Altın Fiyatlarında Son Durum: 18 Eylül Çarşamba

Ekonomik Tercihler ve Noter İşlemleri

Noterlerdeki sessizliğin arkasında yatan nedenler, ekonomik tercihlerdeki değişimlerle doğrudan ilişkili. Yatırım amaçlı otomobil alımlarının azalması ve vatandaşların nakit paralarını faizle değerlendirmeleri, noterlerdeki işlem hacminin düşmesine yol açtı. Bu durum, noterlerde geçtiğimiz yılki yoğunluğun yerini sessizliğe bırakmasına sebep oldu.

Kaynak: MURAT EMRE