2 Temmuz 2024 itibarıyla konut kiralarında yeni bir dönem başladı. Artık kira zamları, Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) 12 aylık TÜFE ortalaması üzerinden hesaplanıyor. Bu değişiklikle birlikte, önceki yıllarda uygulanan yüzde 25 sınırı kaldırıldı ve kiracılar, kiraladıkları konutların yenileme dönemlerinde TÜFE’nin belirlediği oran üzerinde zam talep edebilecekler.

Kirasi 15 20 Bin Tl Olanlar Dikkat Yeni Kiralariniz Az Once Aciklandi

Türk güneş panelleri afetlere meydan okuyor! Türk güneş panelleri afetlere meydan okuyor!

Örneğin, İstanbul gibi büyük şehirlerde ortalama 20 bin TL olan bir konut kirası için, yıllık zam oranı TÜFE’nin yüzde 65.07 olduğunda kiracılar kira bedeline 13 bin TL zam yapabilecekler. Ancak kanunlar gereği bu oranın üzerinde herhangi bir zam talebi geçersiz sayılacak.

Kirasi 15 20 Bin T L Olanlar Dikkat Yeni Kiralariniz Az Once Aciklandi 640X331

Geçici maddeyle getirilen yüzde 25 sınırı uygulaması, 2 Temmuz 2024 tarihinden önceki kira sözleşmelerinde geçerli oldu. Ancak artık, sözleşme yenileme dönemlerinde TÜFE ortalaması baz alınacak ve bu çerçevede zam yapılacak.

Kiracılar için bu değişiklikler, kiralarını yenileme aşamasında daha öngörülebilir bir süreç sunarken, ev sahipleri için ise kira artışlarını daha kontrollü bir şekilde yönetmeleri gerektiğini işaret ediyor. İş yerleri içinse mevcut düzenleme geçerli olup, TÜFE ortalaması üzerinden kira artışlarına devam edilecek.

Kaynak: GAMZE KOÇAK