Hafta sonu İYİ Parti 3.Kurultayı vardı.
Bu günkü köşe yazımda bu kurultayda ve öncesindeki izlenimlerimi sizlerle paylaşmak istiyorum.
İYİ PARTİ İL Başkanı Muhammet Mısırlıoğlu, il yönetim kurulu üyeleri, ilçe başkanları ve üst kurul delegeleri kurultayda eksiksiz yerlerini aldılar.
İYİ Parti Afyonkarahisar il ve ilçe teşkilatları olarak Ankara'da...
Burada öyle bir atmosfer var ki İYİ Parti Afyonkarahisar Milletvekili Sayın Av. Hakan Şeref Olgun ve İl Başkanımız Sayın Muhammet Mısırlıoğlu büyük bir coşku ve sadakatle karşılandılar. Ankara ATO Congresium Kongre ve sergi merkezinde yapılan Kurultay izlenimleri öncesi İYİ Parti Afyonkarahisar Milletvekilimiz Av Hakan Şeref Olgun'dan bahsetmek istiyorum.
Vekilimiz kurultay öncesi Parti teşkilat mensuplarını yüce mecliste ağırladı. Gözlemlediğim kadarıyla İYİ Parti milletvekilleri arasında teşkilat mensuplarını en iyi şekilde ağırlayan tek milletvekiliydi diyebilirim. Olgun, sanki yıllardır TBMM’de vatana ve millete hizmet eden bir milletvekili gibi her konuya hakim. Kendisinin cevval bir dava savunucusu olacağından ve milletine tüm bağlılığı ile vekâlet edeceğinden hiç şüphem yok. Olgun, "Ben farklı bir milletvekili olacağım" sözünü laf olsun diye söylemediğini her fırsatta ifade ediyor.
Gelelim İYİ Parti 3.kurultayına:
Yapılan kurultayda gözlemlediğim kadarıyla cesur İYİ'ler birbirine sıkı sıkıya kenetlenmiş durumda. Bence kurultayın en önemli notlarından bir tanesi İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, yeni bir siyaset zemini kurarak yeni bir yol açacağını söylemesiydi.
İYİ Parti’nin 3. Olağan Kurultayı’nda, tek aday olan Meral Akşener, oy kullanan 1151 delegeden, 1127’sinin oyunu alarak yeniden genel başkan seçildi. “Rotamız net, pusulamız millet” sloganı ile yapılan kurultayı “hesaplaşma zemini” olarak nitelendiren Akşener, “Herkes haddini bilecek. Parti içinde şımarıklığı bitireceğim” sözleriyle parti içi muhalefete sert mesajlar verdi.
“CHP'den 15 milletvekili istemek hayatımın en büyük pişmanlığıdır” diyen Akşener, bunun sonucunun “kuyruk siyaseti” olduğunu savundu.
Akşener, ittifaklara tümüyle kapıları kapatmasa da, birçok partiliye göre “müstakil siyaset” yapacağının mesajlarını verdi. Blok liste çıkaran Akşener, Genel İdare Kurulu’nda (GİK) yakın kurmaylarının büyük bölümünü korudu.
Akşener, eski MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural’ı da GİK’e alarak resmen İYİ Parti’ye katmış oldu. İYİ Parti, muhalefet cephesinde, seçim yenilgisinin ardından, olağan büyük kurultayını toplayan ilk parti oldu. Partinin 3. Olağan Büyük Kurultay, Ankara'da 3 bin 200 kapasiteli ATO Congressium’da yapıldı.
Geçmişteki coşkulu kurultayların aksine İYİ Partililer, sade bir kurultay salonu ile karşılaştı.Akşener gelene kadar da kürsüden yapılan “güçlü alkış” çağrıları salonda pek karşılık bulmadı. Salona, Kurultay’ın ana sloganı olan “Rotamız net, pusulamız millet” dışında tek bir pankart, döviz, afiş asılmadı. Kurultaydaki bir başka ilk ise diğer siyasi partilere davet gönderilmemesi oldu.
Akşener, partiyi kurduğundan bu yana bir kez daha genel başkan olarak rakipsiz kaldı ve tek aday oldu.
Ancak son iki kurultayda “çarşaf liste” yöntemini benimseyen Akşener, 50 kişilik Genel İdare Kurulu üyeliği için “blok liste” çıkardı.
Akşener, bunun gerekçesini de sert ve öfkeli kurultay konuşmasında açıkladı.
Kürsüye yine alışılmışın dışında, içi dolu bir bez torbayla çıkan Akşener, “Sandığa gelmeden, parti içindeki sandıklardan konuşalım” dedi.
Akşener, ilk kurultayda blok liste yaptığında parti içinden itirazlar yükseldiğini, sonrasında kimseyi işaret etmeden çarşaf liste ve son kurultayda da 100 kişilik anahtar listeyi içeren çarşaf liste yaptığını anımsattı.
Ancak yine de kimseyi memnun edemediğini, “ağır çirkinlikler” yaşadığını vurgulayan Akşener, “Anladım kurultaylar hesaplaşma yeridir. Ben hesap vereceğim, siz de hesap vereceksiniz!” sözleriyle partililere seslendi.
Torbanın içinde tüm parti yönetici adaylarının isimlerinin olduğuna dikkat çeken Akşener, “Bana kala kala kura kaldı. Ben kura mı çekeyim, saygısızlar! Bundan sonra partimize sosyal medyada, orada burada zarar veren herkes hakkında gereğini ben yapacağım” dedi.
Akşener’in bu sözleri salondan büyük alkış aldı.
Akşener, milletvekili aday listelerinin belirlenme sürecinde, partisine ve kendisine yönelik iftiralar atıldığını savundu:
“Hiçbir düşmanımın, rakibimin benimle ilgili asla iddia etmedikleri, söylemedikleri pis iftiralara şahit oldum. Kendi arkadaşlarım söyledi! Affetmeyeceğim, hesaplaşacağız! Biz bugünlere koltuk sahibi olmak için gelmedik. Beni parayla satın alabilen oldu mu? 30 yıllık siyasi hayatımda para ile ilgili hiçbir isnat olmamışken, bunu yapanlar kahrı perişan olsun inşallah! 200 kişilik Kurucular Kurulu koyduk. Herkes borç çıkardı! Çocuğunun çikolata parasını koyduğunu iddia ettiler, bazısı 'Ben master paramı koydum' dedi. Biz hanginizden para istedik?”
Kendisini suçlayanları, “hesap sormamakla” eleştiren Akşener, “Meral Akşener'i, düşmanlarının suçlamadığı iftiralarla suçladınız, kahrolun!” dedi.
Meral Akşener, 2018 seçimlerine girerken CHP’den 15 milletvekili istemesini ise “en büyük pişmanlığı” olarak açıkladı.
Akşener, 2018 seçimlerinden sonra ise bu tavrı nedeniyle CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’na ömür boyu “minnettar” kalacağını söylemişti.
İYİ Parti lideri, Kurultay konuşmasında ise “Savaşmalıydık, bileğimizin gücüyle o seçime girmeliydik, girmiyorsak da gereğini yapmalıydık. Savaşmadık” dedi ve konuşmasında bir kez daha Kılıçdaroğlu’na teşekkür etti ancak bir anlamda sonrasındaki ittifakları da işaret ederek, o 15 milletvekilinin kendilerine “kuyruk siyasetine mal olduğunu” söyledi.
Yerel seçimlerde CHP’ye seçim işbirliği teklif ettiklerini anımsatan Akşener, seçimin kazanılmasından sonra kendisini en çok üzenin, “İstanbul'un seçimini biz değil HDP kazandırdı. Bilmem nereyi biz değil HDP kazandırdı” yorumları olduğunu söyledi.
Salondan “Yuh” sesleri yükselmesi üzerine Akşener, “Yuh muh yok, bugün hesaplaşıyoruz, hesap veriyorum. Hesap soracağım sonra! Artık bu partide şımarıklık bitmiştir. Hadsizlik, saygısızlık bitmiştir! Herkes haddini bilecek!” diye tepki gösterdi.
Bu sürecin sonrasında ilginç gelişmeler yaşandığını anlatan Akşener, “O gün anladım ki İYİ Parti, önemli bir kesim tarafından tehdit olarak görülüyor. Sadece iktidar değil, muhalefetin bir bölümü için de... “ ifadelerini kullandı.
Bundan sonra partide yenileşme sürecini başlatacaklarına işaret eden Akşener, “Hakiki yenilik, öze dönerek başlar. Biz, dünün prangalarından sıyrılıp ileri bakmaya devam edeceğiz” dedi.
Millet İttifakı ve parti içine yönelik sert sözler ise salondan en çok alkış alan bölümlerdi.
Akşener kürsüden indiğinde ise basınla, konuşma metni yerine “basın bülteni” haline getirilmiş metin paylaşıldı.
Konuşma sonrası birçok yakın kurmayı, “Evet tabana yönelik dışarıya yönelik önemli mesajlar vereceğini biliyorduk ama biz de bu kadar sert bir konuşma beklemiyorduk” yorumunu yaptı.
Parti kurmaylarının bir diğer yorumu ise Akşener’in parti içine yönelik verdiği mesajların “kurumsallaşma” adına önemli olduğu ve “partinin kendisine çeki düzen vermesi için yapılması gereken buydu” yönünde oldu.
Salonda konuştuğum partililer daha önceki seçimlerde ittifak teklif eden tarafın İYİ Parti olduğunu, “Artık ittifak yapmak isteyen bize gelecek” sözleriyle yeni dönemin ipuçlarını verdi.
Son söz olarak: İYİ Parti Genel Başkan Sayın Meral Akşener liderliğinde çok daha aydınlık günlere erişeceğinin net görüntüsünü verdi. Partinin bu adanmış üyeleri oldukça Türkiye Cumhuriyeti'ne ve Gazi Mustafa Kemal Atatürk'e bağlılık da ilelebet korunacaktır diye düşünüyorum.
Kısacası bu kurultay İYİ Parti açısından, Türk siyasetinde bir dönemin kapanıp bir dönemin açıldığının ilanı oldu.
"Yaşasın demokrasi" diyelim ve noktayı koyalım.