İsot, Türk mutfağında en çok kullanılan baharatlardan biridir. Özellikle Doğu Anadolu, Güneydoğu Anadolu ve İç Anadolu bölgelerinde ana yemeklerin ya da et yemeklerinin vazgeçilmezi olarak bilinen isot, oldukça lezzetli ve acı bir baharat çeşididir. Biberler ilkbaharda ekilir ve yaz aylarında mor ve kırmızıya döner. Yazın güneş ışığına maruz kalan ve güneşte kaldıkça baharatlılığı artan biberler, kavrulduktan sonra toplanıp kurutuluyor. Kurutulmuş biberler siyaha döner. Bu sayede isot elde edilir. Çiğ köftenin vazgeçilmez malzemesi isotun faydaları saymakla bitmez.

Şanlıurfa ile özdeşleşen isot, yemeklere kattığı lezzet ve zayıflatma özelliği nedeniyle en sevilen baharatlardan biri haline geldi. İsotun zengin olarak içerdiği alkaloid madde kanser başta olmak üzere pek çok sağlık sorununun önlenmesini sağlar. Peki isot tam olarak nedir? İsot başka ne için kullanılır?

İSOTUN FAYDALARI NELER?

·         Cilde iyi gelir.

·         Romatizma ve üst solunum yolu enfeksiyonlarında etkilidir.

·         Bulaşıcı hastalıklara karşı vücudun savunma sistemini güçlendirir.

·         Antioksidan ve anti-aging özelliği vardır. Yaşlanmayı önleyici etkileri yapılan araştırmalarla tespit edilmiştir.

·         Sindirimi kolaylaştırıcı özelliğiyle vücuttaki aşırı yağ ve kolesterolün düşmesine yardımcı olur.

·         Gaz ve idrar söktürücü özelliğe sahiptir.

·         Yapılan çalışmalarda kanser hücrelerine karşı olumlu etkileri gözlenmiştir.

İSOT TÜKETMENİN ZARARLARI NELERDİR?

İsot bir çeşit baharattır. Oldukça faydalı olan isotun zararlı etkileri de bulunmaktadır. İsot aşırı tüketildiği takdirde vücuda bir takım zararlar verebilir. Aşırı isot tüketimi mide rahatsızlıklarına neden olur. Bu da mide asidi, ülser ve reflü gibi hastalıklara neden olur.

İSOT NASIL KULLANILIR?

İsotun kullanım alanları oldukça farklıdır. İsot genel olarak tencere yemeklerinin neredeyse tümüne konulabilir. Kebap çeşitlerinin içine de isot konulur. Zayıflatıcı bir etkiye sahip olan isot zayıflamak isteyenlerin diyet listelerinde de yer alır. Akşamları kaynar su ile demlenen isot düzenli tüketildiğinde mide rahatsızlıklarına iyi gelir.

İSOT HANGİ HASTALIKLARA İYİ GELİR?

İsot pek çok hastalığa iyi gelmektedir. İsotun en bilinen faydası metabolizmayı hızlandırmasıdır. Bu nedenle kilo vermek isteyenler tarafından isot çok fazla tüketilir. İsot tüketilmeden önce doktora danışmak gerekir. Çünkü ülser ve reflüsü olanlar isotu dikkatli kullanmalıdır.

İSOT NASIL KULLANILIR?

·         Sulu tencere yemeklerinin hemen hepsine isot katarak yemeğinizin lezzetini arttırabilirsiniz. Aynı zamanda yemeklere kendine has rengini vererek sadece lezzetini değil görüntüsünü de güzelleştirecektir.

·         Kebap çeşitleri ile beraber sıklıkla tüketilir. Kebap yapılma aşamasında kullanılabileceği gibi servis aşamasında yemeğin yanında da kullanılabilir.

·         Zayıflatıcı etkisinden faydalanmak için isot çayı yapabilirsiniz. 1 su bardağı kaynar suya yarım çay kaşığı biberiye, yarım çay kaşığı isot koyarak karıştırın. Demlendiği zaman bu karışımı akşamları için. Mide rahatsızlıklarınız veya hassasiyetiniz varsa çayı tüketmeden önce doktorunuza danışmanız önerilmektedir.

Milyonlarca insan bu hataları yapıyor! İşte tuvalette asla yapmamanız gereken hatalar Milyonlarca insan bu hataları yapıyor! İşte tuvalette asla yapmamanız gereken hatalar

·         Çiğ köfte hazırlanırken olmazsa olmaz malzemelerden biri isottur. Dışarıda veya evde yapılan çiğ köftede mutlaka isot kullanılır.

>>TUĞBA ÖZKAN

Editör: Tuğba Özkan