İngiltere’de tüketici hakları savunucularından ‘Which?’ adlı bir grup, merkezi Çin’de olan markaların izinsiz kullanıcı verilerini toplayarak bilgileri Çin’deki sunuculara gönderdiğini açıkladılar. Araştırmada, Xiaomi, Tencent, Aigostar gibi bazı popüler markaların, kullanıcıların ses kayıtları ve konum bilgileri gibi hassas verilerine erişim talebinde bulunmasını talep ettiği ortaya çıktı.
“Akıllı cihazlarda veri toplanmasına ilişkin iddialar”
Raporda, bazı cihazların kullanıcı verilerini yalnızca cihazın işlevselliği için değil de ayrıca pazarlama ve izleme için üçüncü taraflar ile paylaşmak için de topladığı belirtiliyor. Huawei ve diğer büyük üreticiler ise, veri toplamalarının yasal ve uluslararası düzenlemelere uygun olduğu konusunda ısrar etse de, bu durumun veri güvenliği konusunda bir tartışmayı ateşlediği görülüyor.
“Kullanıcı farkındalığı eksikliği büyük bir sorundur”
Analiz, bu cihazların kullandığı veri toplanmasındaki yöntemlerin doğrudan yasa dışı olmadığını ancak asıl sorunun, kullanıcıların süreçler hakkında yeterince bilgilendirilmemesinden kaynaklandığını ortaya çıkardı. Veri koruma konusundaki farkındalık eksikliği kullanıcıların ve düzenleyicilerin dikkatini çekmiştir.
Yeni veri koruma düzenlemeleri geliyor!
Buna yanıt olarak Birleşik Krallık Bilgi Komiserliği Ofisi (ICO) tarafından akıllı cihaz üreticileri için daha katı kurallar geliştirmek üzere adımlar atıldı. 2025 yılının ortalarına doğru yürürlüğe girecek yeni kuralların şirketlerin veri toplamak için nasıl izin alabileceğini, veri koruma politikalarını sunacağını ve kullanıcı gruplarının eri haklarını nasıl kullanabileceğini açıkça tanımlayacağı belirtiliyor.
Akıllı cihazların insanların hayatlarını kolaylaştırdığı doğru olsa bile cihazların topladığı verileri nasıl kullandığımızla ilgili şeffaf bir yaklaşım benimsememiz önemli. Kullanıcı gizliliğini korumaya yönelik bu yeni düzenlemelerin akıllı cihaz sektörünü de büyük ölçüde etkilemesi beklenmektedir.